Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 mrt 2018 / 17:14 uur

‘Pas op voor afpersingsmail over intieme beelden’

Cybercriminelen sturen momenteel e-mails rond waarin ze dreigen intieme beelden van ontvangers openbaar te maken. Om dit te voorkomen, moeten de ontvangers binnen vijf dagen 500 euro betalen aan de criminelen. Fraudehelpdesk waarschuwt voor de e-mails.

‘Een druk op de knop en…’

In de mail staat dat de criminelen de computer van de ontvanger hebben gehackt. Ze zouden een video hebben gemaakt waarop te zien is hoe de ontvanger zichzelf bevredigt en tegelijkertijd porno kijkt. „Met een druk op de knop kan ik deze video doorsturen naar alle contactpersonen van je email en social media", schrijven de criminelen.

De video wordt gewist als de ontvanger binnen vijf dagen 500 euro overmaakt naar een Bitcoin-adres. Aangifte kan de ontvanger zogenaamd niet doen, omdat de mail niet te traceren is en de beelden dan onmiddellijk gepubliceerd worden. De criminelen proberen de ontvangers nog banger te maken door te zeggen dat ze kunnen zien wanneer de e-mail gelezen is.

Duizenden mailtjes

Fraudehelpdesk heeft inmiddels een aantal meldingen binnengekregen over de afpersingsmail. Omdat het vaak enkele weken duurt voordat criminelen dit soort mails in vele duizenden over het land hebben verspreid, verwacht de organisatie dat het aantal meldingen nog wel oploopt.

De mails worden op willekeurige basis verstuurd door criminelen die mogelijk in het buitenland zitten, aldus Fraudehelpdesk. „Ze kopen gewoon een heleboel e-mailadressen op."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Pas op voor afpersingsmail over intieme beelden’
Sluiten