Johan van Boven
Johan van Boven Sport 11 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

AZ’er Til: Feyenoord speelde met poep in de broek

‘Marco in Oranje, oh oh ohohoooo’, klonk het zondagmiddag vanuit het uitvak in De Kuip. De supporters van AZ hadden zojuist een prachtige redding van doelman Marco Bizot gezien en besloten in koor te refereren aan zijn plekje in de voorselectie van het Nederlands elftal. Als er al mensen twijfelden aan de kwaliteiten van de keeper, dan nam hij die in de 21e minuut al weg door een kopbal van Nicolai Jørgensen op wonderlijke wijze uit zijn doel te houden.

Het was een van de weinige momenten die deden denken aan het oranje randje dat de afgelopen week denkbeeldig om het logo van AZ werd getekend. Want naast Bizot kregen ook middenvelder Guus Til en spits Wout Weghorst een plekje op de voorlopige lijst van Ronald Koeman. De nieuwe bondscoach zag tijdens Feyenoord-AZ (2-1) naast de fraaie save van Bizot weliswaar Weghorst scoren, maar dat deed de aanvaller pas in de blessuretijd. Toen was het kalf al verdronken.

Vergrootglas

Een dergelijke uitverkiezing kan bij spelers, die nooit eerder aan het Nederlands elftal mochten ruiken, twee kanten op werken. Of het zorgt voor vleugels, of het werkt juist beklemmend omdat ze plots onder een extra vergrootglas komen te liggen. Bizot stond bij de tegengoals niet goed opgesteld, Weghorst schoot drie keer op doel waarvan één keer raak Til werd niet voor niets een kwartier voor tijd naar de kant gehaald door John van den Brom.

De trainer oogst dit seizoen veel lof vanwege het frisse en fruitige spel van AZ. Ook voor hem is het een beloning dat drie van zijn spelers in beeld zijn bij Koeman. Volgens Til had het geen enkele invloed op de voorbereiding op het duel met de Rotterdammers. „De dag na de bekendmaking van de voorselectie kregen we er nog veel vragen over, maar daarna was het klaar.”

Nicolai Jørgensen heeft zijn eerste doelpunt van 2018 te pakken. Foto: ANP

Het had een andere reden dat AZ het frisse en fruitige voetbal van dit seizoen tegen Feyenoord niet kon omzetten in een overwinning, zei Til na de nederlaag. „Het heeft niet met kwaliteit te maken, want ik vind onze selectie echt niet minder dan die van Feyenoord. Dit was het moment om ze te pakken. In de tweede helft speelden zij ineens met poep in de broek. Ze dachten echt dat het nog mis kon gaan. Het was vandaag meer een mentaal probleem. Ik zag spelers ballen verkeerd aannemen, terwijl dat normaal gesproken geen probleem voor ze is. Iedereen had er volledig van overtuigd moeten zijn dat wij hier hadden kunnen winnen.”

Slimmer

Til weet wat AZ op zondag 22 april anders moet doen om tijdens de finale van de KNVB-beker wel van Feyenoord te winnen. De sleutel ligt tussen de linies, zoals dat zo mooi heet in voetbaltaal. „Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena loeren erop dat ze daar de bal kunnen onderscheppen en dan is Feyenoord er gelijk vandoor. Wij moeten veel slimmer zijn. Als wij tussen de linies één mannetje uitspelen ligt het helemaal open bij Feyenoord. Maar vandaag lukte het gewoon niet, ook ik kan veel beter.”

Til moet nog anderhalve maand geduld hebben om wraak te kunnen nemen op de nederlaag van zondag. Maar eerst komende vrijdag nog even wachten of hij en zijn ploeggenoten worden geselecteerd voor Oranje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.