Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 5 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Museum showt binnenkort poten van geroosterde reiger

Het was een gek nieuwtje: zondag werd een dakloze man opgepakt omdat hij in het Haagse Bos een blauwe reiger had geroosterd en deze oppeuzelde.

De poten van het beschermde beest werden door de man overgelaten en krijgen binnenkort een mooi (en hoogstwaarschijnlijk veilig) plekje in het museum.

In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam worden ze namelijk opgenomen in de collectie ‘Dode Dieren met een Verhaal.’ In deze collectie wordt getoond hoe en waar mensen en dieren met elkaar botsen en wat daarvan de gevolgen zijn. De poten zijn dan in het gezelschap van de Tweede Kamermuis, de Dominomus (het beestje dat in 2005 werd doodgeschoten nadat hij een flink aantal stenen voor Domino Day omgooide) en de McFlurry-egel.

Museum showt binnenkort poten van geroosterde reiger
De Dominomus uit 2005. Foto: ANP

Goeie vondst met een luchtje

De etensresten van de dakloze man werden zondag door medewerkers van politiebureau Haagse Hout uit de politievuilcontainer gered. Het ‘complete onderbeen en een afgekloven voet’ werd daarna volgens het museum snel overhandigd aan de conservator van de collectie, Bram Langeveld.

Er zat een luchtje aan de poten die volgens museumdirecteur Kees Moeliker ‘niet onder deed voor die van kipkluifjes op een buurtbarbecue’, is te lezen op de website van het museum.

De reigerpoten moeten eerst worden ingedroogd voordat het grote publiek ze kan gaan aanschouwen. Welke naam de vondst krijgt, is nog niet bekend. Het museum staat open voor suggesties.

Niet vervolgd

De uit Rusland afkomstige ‘vogelbrader’ had de reiger zondag zelf geslacht, bereid en opgegeten. Omdat reigers een beschermde diersoort zijn, had de man daarvoor vervolgd kunnen worden. Maar de man verklaarde dat hij de vogel al dood aantrof. De politie kon het tegendeel niet bewijzen en hierdoor gaat hij vrijuit. Wel werd de man opgepakt omdat hij geen identificatiebewijs in zijn bezit had.

https://www.facebook.com/politiehaagsehout/photos/a.391434940999103.1073741828.391073144368616/1030385833770674/?type=3&permPage=1

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.