Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 mrt 2018 / 08:15 uur

Laatste artikel Hawking mogelijk zijn belangrijkste

Stephen Hawking overleed vorige week woensdag, maar de natuurkundige lijkt vlak voor zijn dood nog een zeer belangrijke ontdekking te hebben gedaan. Sterker nog, mogelijk is het zijn belangrijkste ooit.

In de publicatie A smooth exit from eternal inflation zou hij namelijk een theorie verklaren, waarmee het bestaan van andere universa kan worden aangetoond. Het artikel zal binnenkort verschijnen in het gerenommeerde Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters. Collega-wetenschappers zullen het dan gaan beoordelen.

Talloze universa

Samen met zijn Vlaamse collega Thomas Hertog – met wie hij veel samenwerkte – bouwde Hawking verder op een theorie van hem uit 1983. Daarin stelde Hawking samen met James Hartle dat de oerknal niet alleen het begin was van ons universum, maar dat van talloze andere oerknallen en zodoende oneindig veel andere universa.

De theorie ‘kosmische inflatie’ is nu verder uitgewerkt. Hertog en Hawking hebben een wetenschappelijk kader bedacht, waarmee die theorie bewezen (dan wel ontkracht) zou kunnen worden. Een detecterend apparaat dat aan een ruimteschip bevestigd wordt, zou met behulp van dat kader een parallel universe kunnen opsporen.

Zwart gat

Hoewel dat misschien heel tof klinkt, talloze universa, zou het bewijzen van die theorie ook ertoe leiden dat we het lot van de aarde leren kennen. De aarde zal op een dag dan namelijk oplossen in een zwart gat. De energie van al die oerknallen is op een gegeven moment namelijk op, waardoor alle universa ophouden te bestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Laatste artikel Hawking mogelijk zijn belangrijkste
Sluiten