Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Iedereen in de kinderopvang moet gescreend worden

Iedereen die in de kinderopvang werkt, moet zich vanaf donderdag 1 maart laten screenen. Het betreft ook uitzendkrachten, stagiairs, vrijwilligers en zelfstandigen die aanwezig zijn op een plek waar kinderen worden opgevangen. Wie zich niet screent, mag niet werken in de kinderopvang. Dit alles om de veiligheid van de kinderen te waarborgen.

Veiligheid

Sinds vijf jaar worden vaste medewerkers in de kinderopvang, gastouders en hun volwassen huisgenoten al permanent gescreend. Maar om de veiligheid binnen de kinderopvang verder te verbeteren, is de screening uitgebreid naar iedereen die een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig heeft.

Iedereen die werkt of woont op een plek waar kinderen professioneel worden opgevangen, moet zich inschrijven in het Personenregister kinderopvang. Op die manier worden álle medewerkers in de kinderopvang voortdurend gecontroleerd op strafbare feiten die problematisch zijn bij het werken met kinderen.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken: „Kinderen zijn kwetsbaar, daarom is het belangrijk dat wij continu kijken naar hun veiligheid. Het register helpt om iedereen in beeld te krijgen die in de opvang met kinderen werkt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.