Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 mrt 2018

Friese Workum krijgt een piemelfontein

De Friese gemeente Workum krijgt een ‘piemelfontein’. Vanaf 8 april zal het mobiele kunstwerk worden onthuld en zullen 230 houten piemels fier de lucht in spuiten. Het idee voor de fontein is vorig jaar ontstaan als protest tegen de organisatoren Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van 2018.

De leden van het muziektheatergezelschap de Paupers uit Workum kwamen met het idee voor de ‘Piemelfontein’. Officieel heet het kunstwerk de ‘Pauper-fontein’, maar vanwege de vorm van de springbron wordt de fontein de piemelfontein genoemd, meldt de PZC.

In het kader van het kunstproject ‘Eleven Fountains’ is er voor elf verschillende Friese steden een fontein ontworpen door een internationale kunstenaar. Friese kunstenaars kregen geen plekje in dit project en vandaar dat de leden van de Paupers met een ludiek protest zijn gekomen.

Ongeveer tweehonderd particulieren doneerden of adopteerden sindsdien ieder een lid, waarop ze binnenkort indien gewenst ook hun naam zien prijken. De grootste fonteinen in piemelvorm zijn vijf meter en gedoneerd door met name het bedrijfsleven. De grote fonteinen spuiten altijd water, een aantal van de kleinere zijn handmatig te bedienen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Friese Workum krijgt een piemelfontein
Sluiten