Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 mrt 2018 / 05:59 uur

Experts: te weinig geld uitgetrokken voor sleepwet

Volgens experts uit de internet-en telecomsector trekt het kabinet te weinig geld uit voor de invoering van de nieuwe inlichtingenwet waarover woensdag een referendum wordt gehouden.

1,5 miljoen per jaar

De experts stellen in het Financieel Dagblad dat de twintig miljoen euro die beschikbaar wordt gesteld voor het massaal aftappen van internetverkeer en telefoons bij lange niet voldoende is.

Volgens Ludo Baauw, bestuurder van de Nationale Beheersorganisatie Internetproviders (NBIP), is alleen al voor de opslag van alle data die inlichtingendiensten onder de nieuwe wet mogen verzamelen 1,5 miljoen euro per jaar nodig.

Natte vinger

Ook het aannemen van netwerkspecialisten en data-analisten gaat miljoenen kosten, net als de aanpassingen die bedrijven moeten maken aan hun netwerken. Zeker als grotere geografische gebieden worden afgetapt – iets waar de wet specifiek op gericht is – zal het budget snel op zijn. IT-beveiliger Frank Breedijk rekent in de krant uit dat 20 miljoen dan net genoeg is voor tachtig taps.

SP-Kamerlid Ronald van Raak erkent dat de „Commissie Stiekem" de financiële paragraaf van de zogeheten sleepwet „met de natte vinger" heeft geschreven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Experts: te weinig geld uitgetrokken voor sleepwet
Sluiten