Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Engelse kust brokkelt af: huizen vallen in zee

Het is een droom van heel veel mensen: een huis met uitzicht op zee. Maar wat als die droom in een nachtmerrie verandert omdat je huis in zee valt? Verschillende huizen op een klif in Hemsby in het Verenigd Koninkrijk zijn ontruimd omdat ze in zee dreigen te vallen. Ongeveer tien panden kunnen volgens de politie naar beneden storten door de afbrokkelende kust.

Sneeuw, ijs en sterke wind versnellen de erosie aan de Oost-Engelse kust zo erg dat mensen plotseling met woning en al in de zee dreigen te kukelen. In december 2013 waren al eens vijf bungalows in de plaats in het Engelse graafschap Norfolk in zee verdwenen, anderen raakten beschadigd. Oorspronkelijk stonden die huizen verder van de kust vandaan.

Foto: ANP

„Vijf uur geleden had ik nog negen meter tuin – nu is hij weg”, zei een bewoner na de evacuatie tegen Britse media. Twee jaar geleden stond zijn huis nog op 90 meter van de kust verwijderd. „Ik hoop op een wonder."

De nieuwe koudegolf, die de Britten voor de grap ‘Mini-beest uit het oosten’ noemen, zorgt ook voor een aanzienlijke hinder van het verkeer in het land. Honderden vluchten en treinen vielen uit dit weekeinde. Er gebeurden ook talrijke ongelukken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.