Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 mrt 2018 / 20:24 uur

96-jarige ‘boekhouder’ van Auschwitz overleden

De 96-jarige man die bekend staat als ‘de boekhouder van Auschwitz’ is overleden. In 2015 maakte hij deel uit van de laatste groep mensen die werd veroordeeld voor de nazi-genocide van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oskar Gröning werd schuldig bevonden als medeplichtige bij de moord op 300.000 van de ongeveer één miljoen slachtoffers van het concentratiekamp Auschwitz. Gröning kreeg een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd. Hij lag in het ziekenhuis toen hij stierf en zijn straf nog moest beginnen.

Telde geld

Volgens een woordvoerder is Gröning afgelopen vrijdag in Hamburg overleden. Hij nam niet zelf deel aan het moorden, maar telde het afgepakte geld van slachtoffers bij hun aankomst in het kamp.

Grönings rechtszaak werd gezien als een van de laatste grote processen in verband met de Holocaust, waarbij ongeveer zes miljoen Joden werden vermoord door het regime van Adolf Hitler. Het begin van zijn straf werd uitgesteld door juridisch getrouwtrek en zijn slechte gezondheid.

Moreel schuldig

Zijn zaak kwam onder de aandacht in 2005 na het geven van interviews over zijn werk in het kamp. Gröning wilde daarmee ontkenners van de Holocaust overtuigen dat de genocide daadwerkelijk had plaatsgevonden. Hij gaf toe dat hij moreel schuldig was voor het werk dat hij in Auschwitz had verricht. Hij verstuurde de bankbiljetten die hij in de bagage van Joden vond naar SS-kantoren in Berlijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
96-jarige ‘boekhouder’ van Auschwitz overleden
Sluiten