Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 2 mrt 2018 / 08:59 uur

72 procent wil vervuilende auto uit de stad

Een overgrote meerderheid van de inwoners van grote steden wil dat hun gemeente meer doet tegen luchtvervuiling en de uitstoot van CO2. Dat blijkt uit onderzoek dat I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie.

Maar liefst 72 procent van de ondervraagden ziet vervuilende auto’s het liefst verdwijnen uit de binnenstad. Van tweederde mag de auto wijken voor fietsers en groen. Slechts tien procent wil dat de auto juist meer ruimte krijgt. „In de stad is de auto echt op zijn retour", zegt Anne Knol van Milieudefensie. „Steeds meer mensen realiseren zich hoe vervuilend auto’s zijn en dat we met de ruimte in de stad veel leukere dingen kunnen doen."

I&O Research vroeg 3244 inwoners van de twintig grootste gemeenten naar hun ideeën over mobiliteit en ruimtegebruik. Daardoor zijn de gegevens representatief voor de gemiddelde mening van stadsbewoners.

Nadelen

Een negatief geluid komt uit de hoek van winkeliers. Zij zijn bang dat de binnenstad onbereikbaar wordt. Anti-autobeleid maakt dat consumenten zich minder welkom voelen, zegt Detailhandel Nederland. „Zeker als er geen goede ov-verbinding is of als die consument grote aankopen wil doen”, zegt voorzitter Guido van Woerkom. Dat politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s aansturen op een binnenstad met weinig auto’s vindt hij een slechte zaak. Parkeerplaatsen en parkeergarages opdoeken is „desastreus als je dat niet goed begeleidt”.

Een aantal steden wereldwijd is al autovrij. Metro zette de leukste autovrije steden op een rij voor als je eens een kijkje wil nemen. Wellicht zien grote steden in Nederland er binnenkort ook zo uit.

1. Giethoorn

Giethoorn. Foto: Pixabay

Dichtbij huis, in de kop van Overijssel, vinden we het kleine dorpje Giethoorn. De charmante waterstreek wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd, want verplaatsen doe je hier per boot. In het dorp vind je alleen fietspaden en water. Auto’s zie je er niet, wel boten, fietsen en wandelschoenen.

2. Gent

Gent. Foto: Pixabay

Ietsje verder van huis vinden we Gent. Onze zuiderburen hebben het idee van autovrije steden al eerder doorgekregen en in de binnenstad van Gent verplaatst je je nu met de fiets of het openbaar vervoer.

In 1996 besloot de gemeente auto’s uit de stad te verbannen om een einde te maken aan de eeuwige files en milieuvervuiling te verminderen. Toeristen kunnen nu rustig ronddwalen over de Belgische straten.

3. Hydra

Op het Griekse eiland Hydra vind je helemaal geen gemotoriseerde voertuigen (behalve vuilniswagens). Toeristen en bewoners komen op het eiland aan per boot en kunnen dan te voet of met een ezel verder.

Hydra Island. Foto: Commons

4. Dubrovnik

Mocht je in Kroatië zijn, neem dan eens een kijkje in Old Town Dubrovnik. Buiten de historische muren van dit stadsgedeelte vind je auto’s, maar het gedeelte binnen de muren staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Gemotoriseerde voertuigen zijn in dit gedeelte verboden. Dit maakt de oude binnenstad een voetgangersoase in wat ‘De Parel van de Adriatische Kust’ wordt genoemd.

Dubrovnik. Foto: Flickr

5. Fire Island

Je zou het bijna niet geloven, maar zelfs een gedeelte van New York is autovrij. Op Fire Island, dat tegenover Long Island ligt, zijn auto’s niet welkom. Het is één van de weinige autovrije plekken in de Verenigde Staten.

Het eiland is meer dan veertig kilometer lang en jezelf verplaatsen doe je er te voet, met de fiets of met een golfkarretje.

Fire Island. Foto: Flickr

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
72 procent wil vervuilende auto uit de stad
Sluiten