Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 mrt 2018 / 14:49 uur

40 maanden cel voor antihomogeweld in Amsterdam

De rechtbank Amsterdam legde vrijdag een gevangenisstraf van veertig maanden op aan de drie mannen die twee mannen mishandelden vanwege hun seksuele geaardheid. Het voorval vond afgelopen juni plaats op het damrak in Amsterdam. De slachtoffers kregen flinke klappen en schoppen, ook toen ze al op de grond lagen. Een van de verdachten had even daarvoor geroepen homo’s dood te willen maken.

Minder grote rol

De 28-jarige en 26-jarige man zijn tot respectievelijk 40 en 28 maanden cel veroordeeld voor poging tot doodslag, zware mishandeling en openlijk geweld. De 23-jarige man die wel betrokken was bij de mishandeling maar een minder grote rol speelde, is veroordeeld tot vier maanden cel.

Zwaar aangerekend

„Het staat vast dat de mannen in ieder geval voor de twee hoofdverdachten het doelwit waren vanwege hun geaardheid", aldus de rechtbank. „Dat blijkt niet alleen uit de scheldpartij die aan het geweld vooraf ging, maar ook uit een video die de twee hoofdverdachten kort na het incident maakten. Hierin maakten ze lachend en opscheppend opmerkingen over het feit dat hun slachtoffers homoseksueel waren." De rechtbank rekent het homofobe karakter van het geweld zwaar mee.

Tegen de mannen waren celstraffen tot vijf jaar geëist. De verdachten ontkenden overigens dat het motief antihomogerelateerd is.

Reageer op artikel:
40 maanden cel voor antihomogeweld in Amsterdam
Sluiten