Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Verdachte straks verplicht aanwezig in rechtszaal

Verdachten mogen nu nog wegblijven op het moment dat een slachtoffer zijn spreekrecht gebruikt. Dat moet veranderen, vindt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Hij wil met nieuwe wet verdachten verplichten om te verschijnen in de rechtszaal, om zo de positie van slachtoffers van misdrijven te versterken.

Cel

Dat schrijft hij in een brief die dinsdag, op de Europese dag van het slachtoffer, naar de Tweede Kamer gaat. „Nu nog heeft een gedetineerde de mogelijkheid in de cel te blijven op het moment dat een slachtoffer op de zitting zijn spreekrecht gebruikt”, zegt de minister tegen de Volkskrant. „Dat vind ik gek en daarom maak ik daar een einde aan.”

„Slachtoffers, zeker van gewelds- of zedenmisdrijven, willen gehoord worden bij de rechter én door de dader. Daarom voer ik voor daders een verschijningsplicht in." Donderdag stuurt Dekker zijn Meerjarenagenda Slachtofferbeleid naar de Tweede Kamer. ,,Met de maatregelen die ik aankondig, verbeter ik de positie van slachtoffers", aldus Dekker tegen de krant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.