Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & carrière 22 feb 2018 / 08:04 uur

Vijf tips voor een succesvol freelanceleven

Niet ontvangen betalingen blijken de grootste zorg voor zzp’ers. Zes op de tien freelancers heeft zelfs een of meerdere keren niet betaald gekregen voor een klus, zo blijkt uit het Global Freelancer Insights Report onderzoek naar freelancers dat is uitgevoerd door Paypal.

Samen met zzp-expert Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van onder meer de Dag van de ZZP’er en de Freelancer Of The Year (FOTY) Awards, zette Paypal daarom 5 gouden tips voor freelancers op een rij om van je freelancewerk een zorgeloze business te maken.

Stel mijlpaalbetalingen op

Onregelmatige betalingen horen bij het leven als freelancer. Het is vaak lastig om te bepalen wanneer je geld op je rekening staat. Stel daarom bij grote projecten zogenaamde mijlpaalbetalingen op; leg de momenten vast waarop je betaalt wilt worden en vraag je klant vooraf om ermee akkoord te gaan dat iedere mijlpaal betaalt moet worden voordat je verder gaat met de volgende stap in het project.

Belastingen

Bereid je voor op belastingen

Maak niet de fout om al je belastingen te betalen tijdens het belastingseizoen. Zorg er in plaats daarvan voor dat je belasting per kwartaal betaalt. Hoeveel het is bereken je met een online tool. Als je het goed doet, hoef je tijdens het belastingseizoen alleen nog maar voor het laatste kwartaal te betalen.

Maak een budget

Het is niet moeilijk om als freelancer het gevoel te hebben dat je de controle kwijt bent. Het kan zomaar zo zijn dat je de ene dag honderd en de volgende dag duizend euro verdient. Met deze verschillende inkomsten, kan budgetteren onmogelijk lijken. Bereken daarom wat je gemiddeld per maand omzet en wat je uitgeeft en leef daarnaar. Niet alleen zal dit je helpen impulsaankopen te vermijden, het zal je ook helpen beter te worden in het meeste uit je geld te halen.

Reken nét iets meer dan je lief is

“Kun je nog iets aan jouw prijs doen?” Die vraag krijg je waarschijnlijk vaker dan je zou willen. Iedere potentiële opdrachtgever of klant wil graag korting. Zorg ervoor dat je hierop anticipeert, door nét iets meer te offeren dan je lief is. Verhoog jouw projectprijs of uurtarief ten opzichte van hetgeen dat je normaal rekent, zodat je later ruimte hebt om korting te geven. Voel je hier niet ongemakkelijk over, want de meeste opdrachtgevers gaan er vanuit dat jij nog ruimte in je tarief hebt zitten. Maar let op: geef nooit teveel korting, want dan ben je niet meer geloofwaardig – als persoon en als bedrijf.

Maak tevredenheid zichtbaar

Als je een zorgeloze business wilt hebben als freelancer, moet je in eerste instantie voldoende waarde opbouwen binnen jouw bedrijf. Mond-tot-mondreclame is belangrijk. Ofwel: klanten en opdrachtgevers die positief zijn over hetgeen dat jij voor hen hebt betekent. Vraag daarom na elke goed afgeronde klus of de klant een referentie over je wil schrijven die jij weer kan delen op je site en social media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf tips voor een succesvol freelanceleven
Sluiten