Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Republikeinse senator zorgt voor nieuwe shutdown

Er is vrijdag formeel een nieuwe shutdown ingegaan in de Verenigde Staten. Oorzaak is dat er geen overeenstemming is bereikt over de nieuwe begroting. De deadline daarvoor was middernacht en die is niet gehaald.

Opmerkelijk genoeg is het een Republikein die zijn partij dwarszit. Rand Paul, een fiscaal conservatieve senator, uit de staat Kentucky tekende bezwaar aan tegen de voorgenomen stijging van de overheidsuitgaven met 300 miljard dollar de komende twee jaar.

Plundering

Paul hield de Senaat in zijn greep door de Senaat negen uur lang toe te spreken: „Ik ben hier vanavond om mensen op hun plaats te zetten en zich ongemakkelijk te laten voelen." Paul noemde het begrotingsplan „een plundering van de schatkist."

De Amerikaanse Senaat leek woensdag een begrotingsdeal te hebben gesloten voor de komende twee jaar.

Nieuw akkoord

Ondanks de tegenwerking van Paul wordt verwacht dat er in de loop van vrijdag alsnog een akkoord wordt bereikt.

De Amerikaanse Senaat leek woensdag al een begrotingsdeal te hebben gesloten voor de komende twee jaar. Een meerderheid bestaande uit zowel Republikeinen als Democraten kon zich daarin vinden. Het voorgenomen budget voorziet in meer geld voor defensie en infrastructuur, maar laat bovendien ruimte voor sociaal beleid. In totaal gaat het om een verruiming van het budget met bijna 300 miljard dollar (245 miljard euro).

Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Huis zei eerder donderdag dat hij verwachtte dat er voor de deadline een begrotingsakkoord is. Ook president Donald Trump sprak zijn steun uit voor het begrotingsvoorstel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.