In het nieuws

Moslima's staan op met #MosqueMeToo

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

10 FEB 2018

Op Twitter delen moslimvrouwen massaal hun ervaringen met seksuele intimidatie op religieuze plekken. Dat doen ze met de hashtag #MosqueMeToo. Ze willen duidelijk maken dat seksuele intimidatie ook plaatsvindt op plekken die voor moslims heilig zijn.

Billenknijpen tijdens hadj

De hashtag is ontstaan doordat vorige week een Pakistaanse moslima via Facebook haar verhaal deelde over seksueel intimidatie tijdens de pelgrimstocht naar Mekka. Toen Sabica Khan haar rondgang om de Kaäba maakte, werd ze tot drie keer toe in haar billen geknepen. Door de mensenmassa om haar heen kon ze zich niet omdraaien en de persoon erop aanspreken. De Kaäba is het met zwarte doeken bekleedde vierkante gebouw in Mekka en de heiligste plaats voor de islam.

Nadat Khan haar verhaal had gedaan, volgden vele andere moslima’s. De Egyptische-Amerikaanse publiciste en feministe Mona Elthaway riep #MosqueMeToo in het leven. Een aantal jaar geleden maakte zij bekend dat ze als 15-jarige tijdens haar hadj naar Mekka twee keer werd betast. Ze schreef er een boek over.

Inmiddels delen vele moslims hun verhaal via #MosqueMeToo:

#MosqueMeToo is een variant op #MeToo die in oktober vorig jaar als een lopend vuurtje rondging op Twitter en andere sociale media. Met deze hashtag gaven mensen aan dat zij te maken hebben gehad met seksuele intimidatie of aanranding.

BEKIJK OOK


  Ronaldo betaalde vermeend verkrachtingsslachtoffer

  Cristiano Ronaldo. / ANP

  Foto van 'Daisy Heyer'

  27 MIN

  Cristiano Ronaldo heeft publiekelijk toegegeven dat hij 375.000 dollar aan zwijggeld heeft betaald aan de vrouw die beweert dat ze in 2009 door de voetballer is verkracht. Dat blijkt uit documenten in handen van TMZ Sports.

  Kathryn Mayorga beweert het geld van Ronaldo in 2010 te hebben gekregen als onderdeel van een privé-regeling. Eerder meldde zij al dat ze een geheimhoudingsverklaring ondertekende waarin stond vastgelegd dat zij zou zwijgen over het vermeende incident.

  De vermeende verkrachting


  Meisje (15) overleden na mogelijke steekpartij
  Likeability of3

  Meisje (15) overleden na steekpartij in Breda

  De woning waarin het drama zich voltrok. / Erald van der Aa / ANP

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Een meisje van 15 jaar oud is maandag overleden na een steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda, meldt de politie. Elders in Breda is een minderjarige verdachte aangehouden. De politie onderzoekt nog wat er is gebeurd.

  De politie kreeg volgens Omroep Brabant rond kwart over twee de melding van een steekpartij in het huis. Wie die melding heeft gedaan en het meisje heeft gevonden, wil de politie niet zeggen.

  Veel hulpdiensten


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

  Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

  In samenwerking met Dutch Film Works

  VANDAAG, 11:22

  Twee gewone tickets voor Angel Has Fallen, of héle speciale. Metro heeft ze in elk geval voor deze actiefilm met Gerard Butler, die vanaf donderdag in de bioscoop draait.

  2 x 2 tickets geven we weg voor de speciale Bier, Burgers en Blockbustersvoorstelling, op donderdag 22 augustus bij Kinepolis (Jaarbeurs Utrecht).

  Speciale mannenavond


  Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo
  Likeability of5

  Dit is het neushoorntje van Burgers' Zoo

  Foto's: Robin van Lonkhuijsen / ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  3 UUR

  Dit is het pasgeboren neushoorntje in de stal van Burgers' Zoo, samen met zijn moeder. Het is het tiende breedlipneushoorntje uit het fokprogramma van de Arnhemse dierentuin. Tien geboortes in Europa per jaar

  Donderdag werd het neushoorntje geboren. Het mannetje maakte meteen een gezonde indruk, meldde Burgers' Zoo de Arnhemse dierentuin. In de Europese dierentuinen leven in totaal 269 breedlipneushoorns: 116 mannetjes en 153 vrouwtjes. Jaarlijks worden er in Europa gemiddeld maar tien breedlipneushoorns geboren. Een vrouwtje raakt niet makkelijk zwanger en lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar.

  Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo

  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost

  Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost

  Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost. Foto: Tyler Ivanoff.

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:29

  Tyler Ivanoff, een Amerikaan uit de staat Alaska, stuitte tijdens het houthakken op een bijzondere vondst: een 50 jaar oude brief in een fles. De flessenpost kwam van de Russische marine en is in 1969 in zee gegooid.

  Ivanoff moest een schroevendraaier gebruiken om de fles te openen, zegt hij tegen Amerikaanse media.  De brief was nog droog en goed te lezen. Ivanoff plaatste de foto's op Facebook met de vraag of iemand de handgeschreven Russische brief zou kunnen vertalen.


  Konijn in brand gestoken
  Likeability of2

  Konijn in brand gestoken

  Het konijn toen de politie het dier net had aangetroffen. / Foto: Politie Apeldoorn

  Foto van 'Erik Jonk'

  VANDAAG, 11:54

  Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag op de Woudhuizermark in Apeldoorn een konijn in brand gestoken. De politie, die het brandende beestje vond, is „ontzettend kwaad", schrijven agenten op Facebook. Het konijn heeft het incident niet overleefd.

  Heb jij geen gevoel?

  Agenten zagen een brandje midden op de weg. Toen zij erheen liepen sprong er opeens een brandend konijn uit de vuurhaard. Het dier was volgens de politie in een doos gestopt, bedekt met een jas en daarna aangestoken. De politie schrijft: „Was dat allemaal nodig? Had je het konijn dan niet beter ergens anders kunnen aanbieden? Heb jij geen gevoel?" En ook: „Blijkbaar vond jij het nodig om zo met jouw huisdier om te gaan. Wilde jij van het konijn af? Maakte hij teveel rotzooi?"


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken
  Likeability of5

  Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken

  Foto: Lex van Lieshout | ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  VANDAAG, 10:55

  De vraag naar serieuze hulp om te stoppen met roken, is in zes jaar tijd geëxplodeerd, schrijft het AD. Twaalf keer zoveel mensen als in 2012 riepen vorig jaar de hulp van hun zorgverzekeraar in om een cursus te volgen of medicatie te kunnen gebruiken tegen hun rookverslaving.

  Dat blijkt uit gegevens van drie grote verzekeraars. Ook het Trimbos Instituut ziet dat steeds meer rokers een poging doen om van hun verslaving af te komen.

  Vergoeding


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat
  Likeability of3

  Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat

  De man raakte verstrikt in kerstverlicht. Foto ter illustratie: Unsplash.

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 10:40

  'Beter laat dan nooit', moest Frans Oudshoorn uit de Amerikaanse staat North Carolina hebben gedacht toen hij begin deze maand zijn kerstverlichting opruimde. Maar of dat nu zo'n goed idee was? De 56-jarige man raakte verstrikt in de kerstlampjes en viel van de trap.

  Kat

  Maar dat was nog niet alles. De man viel bovenop zijn kat, die op slag dood was. Alex, de zoon van de man, vond de twee even later. Zijn vader was op dat moment nog in leven en bevrijdde hij van de lampjes.


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Lowlands en de dood

  Lowlands en de dood

  Voor ik sterf wil ik nog... Lowlandsgangers kunnen hun wensen kwijt op de 'bucketlistwand'. Foto: Hogeschool Rotterdam

  Foto van 'Tim van der Steen'

  VANDAAG, 08:49

  Daar lig ik dan. Opgebaard, met mijn ogen dicht. The sound of silence van Simon and Garfunkel klinkt door een speaker naast de kist. Mijn vriendin kon het niet aanzien mij zo te zien liggen, dus zij is er niet bij om iets te zeggen en de stoelen in het kleine zaaltje zijn leeg.

  Nog voor het tweede couplet ingezet wordt, verstoren beukende bassen de bescheiden uitvaart bruut vanuit de Alpha-tent waar Paul Kalkbrenner zijn set aftrapt. We zijn op Lowlands en op het Science-veld staat ook De Dooie Hoek. Een onderzoek vanuit Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC naar levenseinde bij jongeren. Specifieker: (hoe) denken jongeren zelf na over hun levenseinde en hun nalatenschap?

  Taboe


  Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

  Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

  Ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  „You have become the very thing you swore to destroy", oftewel „je bent precies hetgeen geworden dat je had gezworen te vernietigen." Het is een bekende quote uit de derde Star Wars-film, maar het is ook bijzonder toepasselijk op een incident op de A7. Daar was een brandweerauto onderweg naar een melding, maar de brandweerauto vloog, jawel, in brand.

  De wagen was onderweg naar een melding in Den Helder om te helpen bij een situatie met een verward persoon. Maar toen de auto eenmaal ter hoogte van Middenmeer kwam, vloog hij plots in brand.

  Iedereen ongedeerd


  Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

  Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

  Foto: Colourbox

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een 72-jarige man uit Groot-Brittannië moest een operatie ondergaan om een gezwel uit zijn maag te laten verwijderen. Hij merkte echter niet dat hij onder narcose enkele valse tanden had doorgeslikt, die in zijn keel waren blijven vastzitten.

  Een paar dagen na de operatie was de man naar de dokter gegaan, omdat hij bloed ophoestte. Hij werd echter naar huis gestuurd met antibiotica omdat hij een luchtwegeninfectie zou hebben.

  Tweede keer, goede keer


  Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

  Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

  Het huis waar het ongeluk gebeurde. / Google Maps

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een vrijpartij op een balkon tussen een 30-jarige Brit en een 28-jarige vrouw uit Canada heeft bepaald niet het gewenste einde opgeleverd. In plaats van te eindigen op een hoogtepunt, eindigden de twee lager dan toen ze begonnen. 3,5 meter om precies te zijn, want de geliefden vielen tijdens het vrijen naar beneden.

  Het incident vond plaats op het balkon van een gehuurde vakantievilla in Le Cannet aan de Cote d'Azur, meldt France Bleu. Het ging mis toen de twee tijdens het vrijen een aantal keer tegen de railing van het balkon aankwamen. Daarbij gleden ze op een gegeven moment weg, waardoor zowel de man als vrouw naar beneden stortten.

  Man zwaargewond


  Vader (29) en zoon (4) verdrinken aan de Costa Brava
  Likeability of2

  Vader (29) en zoon (4) verdrinken aan de Costa Brava

  Ter illustratie. / EPA

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een 29-jarige Franse man en zijn zoontje van vier zijn op vakantie in de Spaanse stad L'Escala verdronken, zo schrijft de Spaanse krant El Mundo. Dat gebeurde nadat de twee samen in de zee gingen zwemmen. Ze werden afgelopen zaterdag tussen 15.20 en 17.00 uur gevonden door de hulpdiensten.

  Het vierjarige zoontje werd als eerste gevonden door de kustwacht. Men probeerde hem meerdere keren te reanimeren, helaas zonder succes. In de tussentijd waarschuwde de moeder de hulpdiensten dat ze haar man, met wie de vierjarige jongen was gaan zwemmen, al een tijd niet gezien had.

  Drie meter diep


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

  Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

  De protestmars in Hongkong. Door het regenachtige weer hadden velen een paraplu meegenomen. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Tienduizenden demonstranten zijn zondag samengekomen in het Victoria Park in Hongkong. De demonstraties begonnen twee maanden geleden om het (inmiddels ingetrokken) plan om uitlevering aan het vasteland van China mogelijk te maken. Inmiddels zijn de demonstraties een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong, het veld ruimt.

  De protesten verliepen een stuk rustiger dan de afgelopen twee maanden gebruikelijk was, zonder confrontatie tussen de betogers en de politie. Het regende flink op het Chinese eiland, waardoor de menigte eruitzag als een zee van paraplu's.

  Steeds minder rechten


  Rutte: Wat mij betreft een geslaagd Lowlandsdebuut!

  Rutte: Wat mij betreft een geslaagd Lowlandsdebuut!

  Rutte: Wat mij betreft een geslaagd Lowlandsdebuut! / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Premier Mark Rutte was zondag voor het eerst op Lowlands! De premier was te gast bij de talkshow Villa Lowlands en had hier een naar eigen zeggen leuk gesprek, onder het genot van een biertje, met presentator Martijn de Greve en ‘huisbutler’ Roel Maalderink.

  „Wat mij betreft een geslaagd Lowlandsdebuut! #LL19", liet Rutte op Twitter weten.


  Bosbranden Spaanse Gran Canaria: 2000 evacuaties

  Bosbranden Spaanse Gran Canaria: 2000 evacuaties

  Met helikopters probeert de brandweer op Gran Canaria de branden te blussen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De bosbranden op het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria hebben sinds zaterdag zeker 1500 hectare grond verwoest. Dat meldt de Spaanse krant El País. Er zijn daarnaast zeker 2000 mensen uit het gebied geëvacueerd. Voor het gebied is code oranje ingesteld.

  Bosbranden Spaanse Gran Canaria: 2000 evacuaties

  Bosbranden Spaanse Gran Canaria: 2000 evacuaties. /ANP

  Brand blijft voorlopig woeden


  Kerk urenlang afgesloten na loos alarm

  Loos alarm: kerk in Hilversum urenlang afgesloten

  Kerk in Hilversum urenlang afgesloten na loos alarm. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft een verdachte zwarte koffer bij een kerk in Hilversum onderzocht. De kerk en omgeving zijn urenlang afgezet, waardoor ook de kerkdienst niet door kon gaan. Het bleek loos alarm.

  Dreiging

  De kerk dook onlangs op in een dreigement, vermoedelijk afkomstig van Islamitische Staat. Een politiezegsman kon hier niets over zeggen. Begin augustus ging er een afbeelding rond op internet, waarop de kerk met vlammen is te zien met onder meer de woorden: „We zijn gekomen om jullie af te slachten". De afzender zou de IS-groep GreenB1rds zijn.


  2019: warm, maar ook een alles-of-niets-zomer

  2019: warm, maar ook een alles-of-niets-zomer

  Foto: Robin Utrecht / ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  2019 is hard op weg een van de warmste jaren uit de meetgeschiedenis van het weer te worden.

  Het wordt – voor mensen die nog lekker vrij zijn - met matige temperaturen de komende dagen even doorbijten. Maar dan komt een heerlijk warm tot heet weekend er weer aan, zo meldde Metro zaterdag al. Dat is mooi om te weten voor de regio noord, waar de zomervakantie dan nog moet eindigen. Voor regio zuid eindigde diezelfde vakantie nogal treurig, namelijk nat.

  Dansen in de plassen