Metro
Metro Nieuws 14 jan 2018 / 12:59 uur

Verkeersboete voor vrouw met down: ‘Onbegrijpelijk’

Een verkeersboete voor een demente vrouw met het syndroom van down: is dat terecht? Het overkwam de 49-jarige Nancy, omdat ze geen autogordel droeg. Haar wettelijk vertegenwoordiger ging in beroep bij de officier van justitie, maar dat werd afgewezen. „Onbegrijpelijk”, vertelt hij tegen het AD.

Angstaanval in de auto

Nancy zat afgelopen zomer als passagier bij haar broer in de auto, toen zij opeens een angstaanval kreeg. Ze begon te schreeuwen en weigerde haar gordel om te doen. Haar broer bracht haar naar een zorginstelling, twaalf kilometer verderop. Maar Nancy bleef alleen rustig als ze geen gordel om hoefde.

Ongelukkigerwijs werd haar broer precies tijdens die rit gecontroleerd door de politie. Hij kreeg toestemming om verder te rijden zonder dat Nancy een gordel om hoefde, maar Nancy kreeg alsnog een boete van 149 euro. Die moet Nancy betalen van haar Wajong-uitkering.

Rechtszaak

In beroep gaf Nancy’s wettelijk vertegenwoordiger aan dat zij dement is en „geheel onverwacht geen gordel om wilde”. En dat is ongegrond volgens het OM. Als er op medische gronden geen gordel gedragen kan worden, moet daar een ontheffing voor zijn aangevraagd.

Volgens de wettelijk vertegenwoordiger wordt er geen rekening gehouden met de toestand van Nancy. Dinsdag verschijnt hij namens de vrouw voor de rechter in Nijmegen. Hij vindt het triest dat het zover heeft moeten komen. „Ik had gerekend op meer inlevingsvermogen van de officier.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verkeersboete voor vrouw met down: ‘Onbegrijpelijk’
Sluiten