Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 15 jan 2018 / 16:09 uur

Verbod op energydrinks: ‘Ik werd erg rusteloos’

Rusteloosheid, moeheid en zelfs hartritmestoornissen. Kinderartsen pleiten daarom voor een verbod op energydrinks.

Zes blikjes

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) pleit voor een verbod op de verkoop van energydrinks aan jongeren onder de 18 jaar. De kinderartsen maken zich zorgen over het groeiend gebruik van het populaire pepmiddel onder jongeren. Met name tieners vanaf 12 jaar drinken soms wel zes blikjes of meer leeg voor een energyboost. En dat is gevaarlijk. Veel jonge patiënten melden zich met klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen en volgens de kinderartsen komt dat door de consumptie van energydrinks. „Ik dronk vroeger weleens een energiedrankje”, zegt de 19-jarige Peter Wals. „Ooit dronk ik er twee achter elkaar en dat viel niet goed. Ik werd rusteloos, geprikkeld. Daarna ben ik gestopt. Ik drink nu ’s ochtends een goede kop koffie en daar kom ik de dag wel mee door.”

Geelzucht

Het Voedingscentrum geeft nu al het advies om onder de 13 jaar geen energiedrank te drinken en tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje per dag. Op de blikjes staat ook een verplichte waarschuwing: ‘Niet aanbevolen voor kinderen’. Maar de NVK vindt dit niet genoeg. Om hun pleidooi kracht bij te zetten komen ze met afschrikwekkende voorbeelden uit de praktijk. Zo belandde een 12-jarig meisje met epileptische aanvallen in het ziekenhuis en berichtte een andere arts over een bezoek van een 16-jarige tiener aan zijn praktijk die kampte met geelzucht en moeheid. Toen de arts ontdekte dat de tiener veel energiedrankjes dronk en adviseerde daarmee te stoppen, verdwenen de klachten vanzelf.

300 blikjes

Wals snapt een verbod wel. „Het is echt slecht, ik snap wel dat die kinderartsen willen dat de verkoop van energydrinks verboden wordt. Je geeft zodoende een signaal af. Waarschuwen helpt niet echt, want ik zie om me heen dat het veel gedronken wordt.” Jip Felez, ook 19 jaar, geeft zijn vriend groot gelijk. „Ik werk in een supermarkt en per dag worden er met gemak 300 blikjes energydrinks verkocht. Het wordt overigens ook veel gestolen. Ik drink het zelf niet, want ik weet dat er heel veel suiker inzit. Ik ken iemand die elke dag Red Bull drinkt en zijn tanden zien er niet uit. Het is gewoon duidelijk dat het erg slecht is voor je gezondheid.”

Advies

Raymond Gianotten is directeur van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS). Hieronder vallen ook de energydrinks zoals Red Bull, Monster en Bullit. Hij laat via een schriftelijke verklaring weten niks in een verbod te zien. „Bij de aangehaalde voorbeelden is stuk voor stuk sprake van overmatige, excessieve consumptie, vaak langdurig van aard. Dit keuren wij uiteraard ten sterkste af. Wij zijn voorstander van een verantwoorde consumptie van energiedranken. Het drinken van 250 ml energiedrank is in cafeïne gelijk aan het drinken van 125 ml filterkoffie. Er is al een advies van het Voedingscentrum en het merendeel van de jongeren houdt zich hier prima aan. Ik wil ook benadrukken dat de FWS een code heeft voor de etikettering en marketing van energiedranken. Hierin staat onder meer dat we geen marketingactiviteiten richten op kinderen tot 16 jaar. Na 16 jaar adviseren we ‘consumeer met mate’. Daarnaast zijn energiedranken niet verkrijgbaar op middelbare scholen.”

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ziet een verbod van energiedrankjes onder de 18 jaar niet als oplossing. Zij zijn van mening dat scholen, sportverenigingen en ouders het gebruik van energydrinks moeten terugdringen. „Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kunt consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing”, reageert een VWS-woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verbod op energydrinks: ‘Ik werd erg rusteloos’
Sluiten