Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 23 jan 2018 / 09:29 uur

Rechter heeft gebrek aan kennis rondom tbs

Rechters zijn niet goed op de hoogte van wanneer tbs kan worden opgelegd aan criminelen. Daardoor loopt de samenleving mogelijk onnodig gevaar, zeggen experts tegen De Telegraaf.

Niet alleen rechters weten niet goed wat de mogelijkheden rondom tbs zijn. Volgens de experts moet ook de kennis van de Officieren van Justitie worden bijgespijkerd. Gevolg van de gebrekkige kennis is dat geen tbs wordt opgelegd als verdachten weigeren mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek, terwijl dit wel mogelijk is.

Weinig tbs-zaken

Dat rechters en officieren onvoldoende kennis hebben blijkt uit een voorlopig resultaat van een onderzoek van het WODC, het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Rechters behandelen vaak niet meer dan drie tbs-zaken per jaar, wat het niet vreemd maakt dat ze er te weinig kennis over hebben, aldus een van de onderzoekers tegenover de krant.

Niet alleen het WODC constateert dat rechters en officieren niet genoeg over tbs weten. De Vereniging van TBS-advocaten stelt dat zij dit dagelijks terugzien in de praktijk. En ook het hof in Arnhem maakt zich zorgen. De raadsheer vertelt dat bij de SSR, een opleidingsinstituut voor rechters en officieren, regelmatig wordt geconstateerd dat hun kennis onvoldoende is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter heeft gebrek aan kennis rondom tbs
Sluiten