Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 17 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Vrouw (30) baart doodziek kind om organen te doneren

Tijdens de zwangerschap te horen krijgen dat je kindje overlijdt: misschien wel het ergste wat je als aanstaande moeder kan overkomen. Het gebeurde de 30-jarige Hayley Martin: ze hoorde na vijf maanden dat haar baby aan een genetische ziekte lijdt, waardoor het kindje kort na de bevalling, zal overlijden. Ondanks doktersadvies, besloot Martin de zwangerschap niet af te breken: ze wil de organen van haar baby doneren om andere kinderen te helpen.

Orgaandonatie

Een scan toonde aan dat de ongeboren baby lijdt aan het Syndroom van Potter. Het kindje heeft daardoor geen nieren en onderontwikkelde longen. De dokter raadde het koppel aan om de zwangerschap af te breken, omdat ze vreesden dat het een traumatische ervaring zou zijn. Ze hebben besloten dit niet te doen: als de baby minimaal 2,5 kilo weegt kunnen de hartkleppen, levercellen en alvleesklieren gedoneerd worden.

Niet makkelijk

Ondanks dat dit natuurlijk een hartverwarmende keuze is, is het voor Martin niet makkelijk. De zwangerschap lijkt namelijk op een gewone zwangerschap, ze voelt de baby dan ook bewegen.

„Ik heb een vaste uitleg klaar voor wanneer mensen informeren naar mijn zwangerschap, maar dat maakt het er niet makkelijker op. Als mensen mij feliciteren met mijn bolle buik, heb ik het heel zwaar”, vertelt ze tegen Daily Mail.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrouw (30) baart doodziek kind om organen te doneren
Sluiten