Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 17 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Frenkie de Jong spot met ongeschreven voetbalwetten

Sinds Frenkie de Jong centraal achterin staat opgesteld bij Ajax, zijn er zo nu en dan weer flarden van het aantrekkelijke spel van afgelopen seizoen zichtbaar bij de Amsterdammers. Zo ook zondagmiddag in het AFAS Stadion in Alkmaar waar Ajax de topper tegen AZ met 1-2 won. De Jong is een supertalent, misschien wel het grootste talent in de huidige lichting bij Ajax. De 20-jarige spelverdeler combineert een heerlijke techniek met een haast ongekende rust aan de bal.

Ongeschreven wetten

Bij het huidige Ajax is hij de man die altijd vrijstaat. Achterin pikt De Jong de bal op van doelman Andre Onana en spot vervolgens met alle ongeschreven voetbalwetten. ‘Nooit door het midden uitverdedigen’, is zo’n beetje de ongeschreven voetbalwet nummer 1. ‘Achterin niet pingelen’ en ‘simpel spelen’, staan daar niet ver achter.

De Jong lapt al die ouderwetse onzin aan zijn laars. Hij verdedigt niet alleen door het midden uit, maar ook nog eens tussen drie tegenstanders door. Of hij begint op de rand van zijn eigen zestienmetergebied aan een op het oog uiterst riskante dribbel langs vier tegenstanders. En het Amsterdamse publiek smult daarvan.

„Het is ook heerlijk om te doen”, lacht De Jong na de verdiende 1-2 zege van Ajax. „Ik probeer altijd te voetballen en een meerderheid te creëren of dat nou op het middenveld is of waar ik nu speel. Als ik achterin de bal krijg, denk ik in ieder geval nooit: die moet ik wegschieten of ik moet een veilige pass geven. Er wordt gezegd dat ik veel risico neem, maar het gaat heel vaak goed.”

Dat het ook weleens misgaat, bleek in de eerste helft toen De Jong na een dribbel op eigen helft balverlies leed waar de corner uit voortkwam die tot de strafschop van AZ leidde. „Toen werd ik vastgehouden”, reageert hij verontwaardigd. „Daar was ik heel boos over. Kijk, ik dribbel vaak. En scheidsrechters hebben daar soms een beetje genoeg van. Als ik dan wordt vastgehouden denken ze: ‘nu ben ik even klaar met die De Jong en zijn gedribbel.’ Daar baal ik van, want ze moeten gewoon objectief kijken. Als je de beelden terugziet is het gewoon een overtreding.”

Puzzel

Met De Jong als ‘vrije verdediger’ in een 3-4-3-systeem lijkt trainer Marcel Keizer halverwege het seizoen de puzzel eindelijk opgelost te hebben. Bizar genoeg is hoofdrolspeler De Jong toch een beetje sceptisch over zijn nieuwe rol. Waarom? Geen enkele Ajacied komt zo vaak aan de bal als hij.

„Daar heb je gelijk in en dat is ook heel lekker moet ik zeggen. Het loopt nu goed, we voetballen goed en ik krijg veel ballen. En omdat het 3-4-3 is, blijf ik me gewoon middenvelder voelen. Maar ik moet op deze plek iets meer de controle houden. Helemaal tijdens AZ-uit, dat is anders dan thuis tegen een ploeg uit het rechterrijtje.”

De Jong heeft zijn gehele voetballeven de lakens uitgedeeld als middenvelder en een plek als centrale verdediger, ook al is het alleen maar op papier, voelt als een degradatie. „Ik ben blij met die plek hoor, want ik sta erin en dat is het belangrijkste. Maar ik denk dat ik op het middenveld beter tot mijn recht kom dan achterin. Op het middenveld ben ik gewoon beter. Dan kan ik steekpassjes geven, zelf een actie maken, kansen creëren. Dan ben ik gevaarlijker voor het team, maar als dit op dit moment beter is voor de ploeg dan speel ik achterin.”

Inmiddels wordt De Jong al vergeleken met een voormalige Oranje-en Ajax-topper als Frank Rijkaard, die ook altijd van achteruit kwam opstomen. „Alle vergelijkingen die mensen maken met bijvoorbeeld Rijkaard vind ik leuk hoor. Dat lees ik heel graag, maar daar ben ik natuurlijk nog lang niet aan toe. Nogmaals ik vind het heerlijk om op dit moment steeds iedere aanval op te zetten bij Ajax en veel aan de bal te zijn. Maar in het buitenland is het op deze plek wel een ander verhaal. Dan moet je centraal achterin beuken, de hele wedstrijd beuken.”

Niet dat hij al met een transfer bezig is hoor. „Haha, nee want ik ga binnenkort bijtekenen. En ja, we hebben het in mijn nieuwe contract inderdaad gehad over het feit dat ik een middenvelder ben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Frenkie de Jong spot met ongeschreven voetbalwetten
Sluiten