Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Nieuws 1 dec 2017 / 08:30 uur

Studententeam Nederlands kampioen zonder te oefenen!

Het was een echte firsttimer voor de Amsterdamse studenten en zonder ooit eerder een curlingsteen te hebben aangeraakt, werden de vier lekker fanatieke glijers van studententeam Ard en Keessie Nederlands kampioen.

De beker

Het is het eerste wat je ziet als je de deuren van Sportcentrum VU op studentencampus Uilenstede openslaat: de gigantische zilveren beker in de vitrine, met oranje-witte linten er uitbundig uitstekend. ,,Het kan dat-ie nog een beetje naar champagne ruikt, hoor”, waarschuwen Bart Vreugdenhil (22) en Ronald Ligtenberg (21) als de beker er voor de gelegenheid even uit wordt gehaald. ,,We hebben er een superdikke fles in leeg geschonken om ons kampioenschap te vieren.”

Bart en Ronald met de beker, die te bewonderen is in het Sportcentrum VU

Team Ard en Keessie

De twee studenten zijn huisgenoten, vrienden, volgen een minor op dezelfde faculteit en zijn schaatsploeggenoten bij Beyond in Haarlem. Samen met andere ploeggenoot Ricardo Hernandez Salvador en minorgenoot Ruben Wassenaar, die uit Canada komt en hier nu een half jaartje studeert, veegden ze als Team Ard en Keessie, vernoemd naar schaatsiconen Ard Schenk en Kees Verkerk, eerder deze maand iedereen van de ijsbaan.

Ruben in actie, die als enige wel naar Tsjechië gaat

(g)een worstenbroodje

Hier in het sportcentrum blikken Bart en Ronald terug op de dag die begon met een worstenbroodje in Tilburg, waar de allereerste editie van het Asito Nederlands Studentenkampioenschap Curling werd georganiseerd en eindigde met de glorieuze zege. ,,Ik heb dus dat worstenbroodje gemist”, baalt Bart nog steeds een beetje na, ,,ik was net te laat…” Maar wel op tijd voor het eerste potje van hun leven, tegen ‘de ballen’ uit Nijmegen. ,,Die stonden al met al hun supporters om negen uur met bier in hun handen te blaten!” Maar verder prima gasten, zo verzekeren ze. ,,Iedereen was eigenlijk heel relaxed en had zin in een mooie dag.” En dat werd het, zeker voor de boys die zich als een vis in het water voelen op het ijs. Ze schaatsen ongeveer al zo lang ze kunnen lopen en behoren tot de Nederlandse sub-schaatstop en dat heeft wel zo zijn voordelen met curling. Bloedfanatiek zijn ze, ,,en heel gefocust, we willen echt winnen als we er dan toch zijn.”

Appeltje eitje

Met behulp van een schoteltje, lepel en een blokje nougat worden vervolgens summier de curlingspelregels uitgelegd, beginnend met ‘je hebt dus een steen en een bezem’ en die voor een asportieveling als ondergetekende als complexe aardwetenschap in de oren klinken, maar voor deze sportmannen pur sang een simpel abc’tje zijn. Als de nougat in het rondje is ‘geveegd’, klinkt dan ook: ,,Niet heel moeilijk, toch?”

Ricardo in opperste concentratie…

Lekkere namen

De meeste teams hadden dan wel niet veel geoefend, ze hadden wel flink gebroed op een originele naam. Zo waren Rolling Stones, Game of Stones en Boennie en Glijdt present, net als Curl Jam en Klein Biertje on Ice. Team Ard en Keessie liet in totaal zeventien andere teams achter zich en vooral de halve finale tegen CC Bråksteen was memorabel. En dat is nog zachtjes uitgedrukt: ,,We hebben de Rotterdammers vernederd!” Vier pretogen fonkelen hier in het sportcentrum. ,,We hebben met 8-1 gewonnen”, roept Ronald enthousiast. Nee man, stoot Bart hem aan. ,,Het is 8-0 geworden.” Na een vergeefs en onbeantwoord appje naar hun Ard en Keessie groepsapp -genaamd ‘NSK Curling’- besluiten ze op Barts geheugen te vertrouwen: ,,Sowieso mooier voor het verhaal.”

We've got a winner! Team Ard en Keessie mag zich de allereerste Nederlands Studentenkampioen Curling noemen. Na…

Gepostet von Nederlandse Curling Bond am Freitag, 10. November 2017

Finest hour

De finale was extreem spannend, tegen Peggy van Slingeren, een ander Amsterdams studententeam dat wel had geoefend en ook ‘bloedfanatiek’ op het ijs stond. ,,Het was alsof we in de spiegel keken…” ‘Peggy’ kwam al meteen voor te staan en de gezichten van team Ard en Keessie betrokken, vertellen ze nu met een grote lach. En toen kwamen ze weer volle bak in hun modus. Focus. Blijf bij je taak. En glíjden maar. ,,Bart had echt z’n finest hour”, knikt Ronald naar zijn vriend/huisgenoot/studiemaat/ploeggenoot. ,,Het was op het scherpst van de snede en hij wist de steen perfect te gooien.” Bart herinnert zich dat moment nog precies: ,,Het hele publiek ging uit z’n dak!” Nu waren er niet echt heel veel mensen op de tribune, ,,maar de liefhebbers die er waren, waren in elk geval heel enthousiast.”

Teamwork

Na nog een paar zenuwslopende momenten en mooi teamwork, was daar de winst voor Ard en Keessie. De prijs die ze wonnen, naast de beker, was een busreis naar het het Tsjechische Pilsen – overigens geen verkeerde plek voor studenten – om het Nederlandse herenteam aan te moedigen tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi van 6 tot en met 10 december. Maar helaas, drie van de vier zijn dan op schaatstrainingkamp in Spanje, ,,maar onze Ruben gaat wel.”

Linkje

Schoonmaken en curling hebben best wat met elkaar gemeen

De organisatie door Asito was tiptop in orde, vervolgt het tweetal (,,hopelijk doen ze het volgend jaar weer") en het schoonmaakbedrijf is ook hoofdsponsor van het herenteam curling. Bij allebei zijn de bezem en het vegen uitermate belangrijk, ,,goeie link toch?"

Curling = cool

Curling heeft nog altijd een wat suffig imago en dat is zó onterecht, spreken de Amsterdamse studenten nu uit ervaring. Iedereen zou het eigenlijk eens moeten proberen, ,,het is heel leuk om te doen met een team en een studentensport bij uitstek.” Behoorlijk intens is het en, met een knipoog, ,,je kunt net als bij bowlen gewoon een glas bier in je hand houden!”

Dingetje hoor

Toch wel een dingetje, beamen ze, Nederlands Kampioen van iets worden. ,,Heb ik vijftien jaar de ballen uit m’n schaatsbroek getraind en ben ik nooit Nederlands kampioen geworden en dan word je in één keer Nederlands kampioen curling!” Best cynisch eigenlijk, mijmert Ronald even hardop, ,,maar wel heel vet.” Of de prijs echt iets voor hen betekent? Tuurlijk, besluiten de sportjongens vrolijk, ,,het was een topdag en voor altijd een mooi verhaal!”

Het Asito Nationaal Studenten Kampioenschap curling is van start! Er doet natuurlijk ook een Asitoteam mee! #trotsGooi ze van de baan!

Gepostet von Asito B.V. am Freitag, 10. November 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studententeam Nederlands kampioen zonder te oefenen!
Sluiten