Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 17 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Selfitis: een obsessie met het maken van selfies

Ben je op een feestje? Snel een selfie. Uit eten? Toch even de telefoon erbij. Saaie werkdag? Hup, op de foto.

Sommige mensen zijn zo geobsedeerd met het maken van selfies, dat ze bij elke gelegenheid de telefoon erbij pakken. Deze obsessie wordt ‘Selfitis’ genoemd, en is volgens onderzoek van de Nottingham Trent University, officieel een gedragsstoornis. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd in International Journal of Mental Health en Addiction. 

Het begon als een grap

Het klinkt als een grap, en zo begon het ook. Drie jaar geleden kwam Selfitis voor in de kop van een nepnieuwsbericht, maar de Britse onderzoekers keken of er misschien toch enige waarheid zat in het fenomeen.

India

De onderzoekers zijn naar India afgereisd, het land met de meeste Facebook-gebruikers en het land waar de link tussen selfies maken en de dood, het grootst is. Daar moesten mensen stellingen beantwoorden waaruit de ‘Selfitisgedragschaal’ werd opgesteld.

Selfitis: een obsessie met het maken van selfies
Selfitis: een obsessie met het maken van selfies. Foto: Giphy

Drie stadia

De onderzoekers spreken van drie verschillende stadia. Als iemand minstens drie selfies per dag neemt, maar ze vervolgens niet op sociale media post, dan spreken ze van een grensgeval. Wanneer de selfies steevast op sociale media verschijnen, dan komt die persoon in de acute fase. Wie volledig de controle verliest en 24 uur per dag in de weer is met het nemen van selfies én er minimaal zes op social media post, heeft wel een probleem: er wordt dan gesproken over ‘chronische Selfitis’.

Dus? Zit jij al in de gevarenzone?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Selfitis: een obsessie met het maken van selfies
Sluiten