Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 dec 2017 / 12:44 uur

Oud-SS’er Gröning (96) ontkomt niet aan celstraf

De 96-jarige Oskar Gröning moet alsnog de cel in. De zogenoemde boekhouder van Auschwitz ontkomt niet aan zijn celstraf. Het grondwettelijk hof in Karlsruhe veegde het beroep van de zogenoemd boekhouder vrijdag van tafel.

Gröning kon naar eigen zeggen zijn celstraf vanwege gezondheidsredenen niet uitzitten. De oud-SS’er werd door de rechtbank in 2015 tot vier jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord op 300.000 mensen.

Geen reden

De oud-SS’er ging in hoger beroep, maar tevergeefs. De rechter oordeelde dat Gröning gezond genoeg was om achter de tralies te verdwijnen. Ook het grondwettelijk hof zag geen reden om terug te komen op de eerdere uitspraak.

Gröning had tijdens zijn rechtszaak toegegeven geld van gedeporteerde Joden te hebben ingenomen en toezicht te hebben gehouden bij de aankomst van transporten bij vernietigingskamp Auschwitz. Volgens de rechtbank werkte hij daardoor mee aan de moordmachinerie van de nazi’s, ook al had hij zelf geen bloed aan zijn handen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Oud-SS’er Gröning (96) ontkomt niet aan celstraf
Sluiten