Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 29 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Goed idee? Eerste rondje gratis, kroegen sneller vol

Jongeren gaan steeds later de kroeg in, wat voor de omzet van kroegen funest is. Daarom is er een initiatief bedacht met de naam ‘Gangmaker Gezocht’. Een gratis drankje, als je maar voor een bepaalde tijd binnen bent. Gaat dit de horeca helpen of gaat het lokken van jongeren met drank te ver?

Vroeg in de kroeg

„Wij zien een dikke verschuiving in het tijdstip waarop onze kroeg tijdens een uitgaansavond volstroomt. Vroeger waren we om 23.00 uur wel vol, nu is dat soms pas na 01.00 uur”, zegt caféhouder Wouter Janssen tegen Omroep Gelderland.

Het initiatief

Als je tussen de 18 en 30 jaar oud bent, kun je je aanmelden voor het gratis drankje. Word je hiervoor geselecteerd, ben je dus een ‘Gangmaker’. Doordat er nu eerder meer mensen in de kroeg zijn, hopen ze dat anderen sneller geneigd zijn om de kroeg in te lopen.

Voor- en nadelen

Het aanbieden van een drankje zou kunnen helpen. Maar Wim van Dalen, directeur Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid zegt: „Het lokken met alcohol is tegen het zelfreguleringsbeleid van de Nederlandse Horeca, eigenlijk verbieden ze dat zichzelf”.

Johanan Fraanje, initiatiefnemer van ‘Gangmaker Gezocht’ weerlegt dit: „Jongeren komen nu al vroeg op de avond bij elkaar om thuis te drinken. Die drank is veel goedkoper en daardoor drinken ze meer. Ik durf zelfs te beweren dat er hierdoor minder gedronken gaat worden”.

In Gelderland worden er nu gangmakers gezocht in Arnhem, Putten en Harderwijk. Is dit een goed idee? Of gaat het lokken van jongeren met drank te ver?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.