Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 20 dec 2017 / 18:14 uur

Kerstmarktgrotten Valkenburg ‘levensgevaarlijk’

Zoals het er nu uitziet, moet de kerstmarkt in Valkensburg dicht. Dat zeggen veiligheidsexperts tegen het tv-programma EenVandaag.

Grootste ondergrondse kerstmarkt

Al jaren wordt Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt in de grotten van Valkenburg gehouden. Maar dat blijkt levensgevaarlijk te zijn. Volgens Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid, gaan er veel slachtoffers vallen als er nu brand uitbreekt. En brandveiligheidsexpert Fred Vos zegt dat dit hét scenario is om grote hoeveelheden mensen in gevaar te brengen.

De gemeente zou bij het verlenen van de vergunningen meerdere adviezen van de brandweer hebben genegeerd. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om maximaal 866 personen tegelijkertijd in de grotten te laten. Maar de gemeente hanteert een aantal van 1035 personen. Ook de nooduitgang van de grot voldoet niet. De vluchtroute is volgens de brandweer te smal om als nooduitgang te dienen.

‘Vuurwerkramp kan hier niet tegen op’

„Zelfs de vuurwerkramp in Enschede kan hier qua gevaar-setting niet tegen op. Ik ben me kapot geschrokken”, vertelt Vos aan EenVandaag. Hij zegt dat de wet het niet eens toestaat dat de kerstmarkt in deze grotten gehouden worden.

De gemeente zegt een goede afweging te hebben gemaakt over de kerstmarkt en al jarenlang samen te werken met de brandweer. Het Instituut Fysieke Veiligheid doet nu onderzoek naar de kerstmarkt en zal in februari 2018 een advies uitbrengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kerstmarktgrotten Valkenburg ‘levensgevaarlijk’
Sluiten