Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 16 dec 2017 / 21:30 uur

Japanse makaken doen het met herten

Nadat eerder dit jaar een intieme sessie tussen een makaak en een hert werd waargenomen in Japan, gingen onderzoekers de dieren nader observeren.

Uit deze observaties blijkt nu dat de wulpse avonturen niet een eenmalig waren maar dat het een nieuwe gedragstraditie kan zijn van de makaken. Dit bizarre nieuws werd door The Guardian naar buiten gebracht.

Zeldzaam gedrag

„De interactie tussen de herten en de apen werd begin dit jaar eenmaal waargenomen. Toen dachten we dat dit een op zichzelf staand iets was maar nu blijkt dus dat meer apen zich hiermee bezighouden." aldus onderzoekster Noëlle Gunst-Leca van de Canadese Universiteit van Lethbridge.

Seks tussen verschillende diersoorten die dicht bij elkaar staan komt vaker voor. Zo zijn er bepaalde vissen en bavianen die het met andere soorten vissen en bavianen doen. Bij dieren die minder sterk aan elkaar verwant zijn komt dit fenomeen echter veel minder vaak voor. Het enige bekende voorbeeld in de natuur hiervan zijn koningspinguïns die Antartische pelsrobben op een seksuele manier benaderen.

Maar waarom?

In het onderzoek kwam verder naar voren dat alleen adolescente vrouwtjesmakaken zich op de herten storten. Een reden voor dit gedrag kan niet met zekerheid worden vastgesteld maar Gunst-Leca denkt dat het kan zijn dat de vrouwtjes de herten als oefenmateriaal gebruiken om ervaring op te doen. Ook zou een hert een minder gewelddadige bedpartner zijn dan de agressieve mannetjesapen.

Of het een tijdelijk fenomeen is moet nog worden onderzocht. Het is nog te vroeg om te speken van een gedragstraditie. De Japanse makaak staat bekend als een zeer intelligente diersoort met eigen culturele kenmerken. Zo badderen de dieren in heetwaterbronnen en gooien ze voor de lol met sneeuwballen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Japanse makaken doen het met herten
Sluiten