Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 7 dec 2017 / 16:20 uur

‘Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is’

Nederlanders ergeren zich steeds vaker aan vuurwerk. De overlast die Nederlanders van vuurwerk ervaren, is sinds 2015 toegenomen van 28 naar 36 procent. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research.

De grootste ergernissen zijn harde knallen, vuurwerkresten die blijven liggen op straat en gestreste huisdieren. Verder storen mensen zich aan vuurwerkrestanten in de tuin en aan stankoverlast.

'Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is'
Vuurwerkrestanten in Amsterdam. Foto: ANP.

Ook blijkt dat steeds meer mensen voorstander zijn van een strengere handhaving op illegaal vuurwerk. Ruim drie kwart van alle Nederlanders is daar voor. 47 procent van de Nederlanders is voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren.

Vuurwerkshows

Al een tijdje wordt de discussie gevoerd hoe de overlast en vooral het aantal slachtoffers tijdens oudejaarsavond kan worden teruggedrongen en of en hoe een (gedeeltelijk) verbod op vuurwerk en centrale vuurwerkshows daaraan zouden kunnen bijdragen. De Stichting Maatschappij en Veiligheid deed een oproep aan gemeentes om speciale shows te organiseren waarbij professionals het vuurwerk afsteken, in combinatie met vuurwerkvrije zones.

Toch zijn er maar weinig gemeentes die zo’n vuurwerkshow plannen. Dat de animo beperkt is, merkt ook Aniba Productions, een bedrijf dat vuurwerkshows organiseert. „Vorig jaar hebben we ruim vijftig gemeentes aangeschreven. We realiseerden dat het toen kort dag was, maar vermeldden erbij dat we het dan wel voor dit jaar op touw konden zetten”, vertelt executive producer Marjolein Smids. „Maar opvallend is dat we van geen enkele gemeente een reactie hebben ontvangen.”

'Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is'
Vuurwerkshow in Amsterdam. Foto: ANP.

Kippenvelmoment

Smids is bang dat gemeentes niet beseffen dat een vuurwerkshow het aantal ongelukken kan verminderen. „Een vuurwerkverbod is niet de oplossing, maar een alternatief bieden wel”, vult Jeffrey Erens aan. Erens geeft voornamelijk shows in internationale pretparken. „Als mensen een vuurwerkshow in zo’n pretpark bezoeken, gaan ze altijd met een wauw-gevoel naar huis.” Maar zo’n kippenvelmoment hoeft niet alleen in een pretpark, dat kan juist ook achter het gemeentehuis, vindt hij. „Het is jammer dat dat bij veel mensen en gemeentes nog niet echt doordringt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Gemeentes snappen niet hoe vet een vuurwerkshow is’
Sluiten