Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 7 dec 2017 / 16:52 uur

30 procent kans op een witte kerst

Dat de winter in aantocht is, blijkt wel uit de voorspellingen van de komende dagen. Het kwik zakt onder nul en we krijgen in het weekend te maken met sneeuwval. Vooral in het binnenland zal er waarschijnlijk zaterdag en zondag een sneeuwdeken van een paar centimeter dik komen te liggen.

Na het weekend is de kans groot dat we te maken krijgen met een langdurig koude periode. Yannick Damen van WeerOnline schat de kans op een witte kerst op zo’n 30 procent. Ook Meteogroup in Wageningen steunt dit percentage.

Winter wonderland

„Normaal gesproken is de kans op een witte kerst in Nederland 7 procent, maar met deze vooruitzichten is de kans hierop meer dan vier keer zo groot”, aldus meteoroloog Damen. „Hoewel de kans nog altijd groter is dat we geen witte kerst krijgen, is er op dit moment wel iets aan de hand wat we voorgaande jaren niet hadden. We zitten in een ‘gunstige’ luchtstroom die koude Noordpoollucht naar ons land voert. In voorgaande jaren hadden we te maken met een zuidelijke, warmere, stroming waardoor de temperaturen ruim boven nul bleven tijdens de kerstdagen.”

Er is pas sprake van een officiële witte kerst als er op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. „De kans op een regionale witte kerst is in het oosten en zuiden van het land een stuk groter dan in het westen. Door de invloed van de Noordzee blijft het aan de kust in de wintermaanden vaak enkele graden warmer dan in het binnenland. Dit kan net het verschil maken tussen sneeuw en natte sneeuw of regen.”

Extreem koud wordt het volgens de meteoroloog niet. „Het is niet zo dat we te maken krijgen met extreem koud weer, waarschijnlijk zullen de temperaturen overdag iets boven het vriespunt uitkomen en ’s nachts er iets onder duiken. Het blijft echter wel gissen omdat het weer van over 2,5 week in Nederland eigenlijk niet te voorspellen is. We gaan puur op de statistieken af.”

Witte kerst in Nederland

Een witte kerst is vrij zeldzaam in ons land. Sinds 1900 is het acht keer voorgekomen dat er op zowel Eerste als Tweede Kerstdag een gesloten sneeuwdek in de Bilt lag. De laatste witte kerst was zeven jaar geleden: 2010. Toen lag er na een behoorlijk koude periode een sneeuwdek van 5 tot 20 centimeter over bijna het hele land, in Limburg was dit zelfs 30 centimeter. Alleen in de kop van Noord-Holland, Friesland en de Waddeneilanden lag er tijdens deze kerst niet of nauwelijks sneeuw.

Ook in 2009 hadden we een witte kerst. Hoewel het dooide, was er nog wel een sneeuwdek van 4 tot 9 centimeter op de meeste plekken. De op twee na laatste officiële witte kerst was in 1981. Hoewel kerst nog ver weg is, lijkt de kans op een witte variant een stuk groter te zijn dan in 2015 en 2016.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
30 procent kans op een witte kerst
Sluiten