Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 9 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Fotograaf diep geraakt door graatmagere ijsbeer

Een uitgehongerde ijsbeer die zichzelf voortsleept op zoek naar voedsel. Het zijn hartverscheurende beelden, die National Geographic-fotograaf Paul Nicklen schoot. Maar hij moest ze schieten.

„Mijn complete Sea Legacy-team vocht door hun tranen en emoties heen toen ze deze stervende ijsbeer vastlegden. Het is een hartverscheurend gezicht dat me nog steeds achtervolgt, maar ik weet dat we zowel het mooie als het pijnlijke moeten delen willen we de onverschilligheid doorbreken”, aldus Nicklen in het bijschrift bij de video.

https://www.instagram.com/p/BcU-6PsAoIp/

Met die onverschilligheid doelt de fotograaf op de gevolgen van de opwarming van de aarde. Hij benoemt de voorspelling van wetenschappers dat ijsberen over 100 jaar niet meer bestaan. Dat betekent dat 25.000 beren op eenzelfde manier zullen sterven.

Zet de aarde op de eerste plaats

Deze beer is een mannetje, nog relatief jong en dus eigenlijk nog niet op de leeftijd dat hij zou moeten sterven. Nicklen weet zeker dat de ijsbeer binnen luttele uren dan wel dagen na het moment dat hij hem vastlegde, is gestorven.

En dus roept Nicklen andermaal op tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. „We moeten het juist voedsel eten, stoppen met het neerhalen van onze bossen en de aarde op de eerste plek zetten”, betoogt hij.

Nicklen, een ervaren natuurfotograaf, deelde al eerder beelden van ijsberen die tevergeefs naar voedsel zochten. Volgers vroegen hem waarom hij de ijsbeer zelf niet hielp. Daar heeft hij natuurlijk zelf ook aan gedacht, maar hij had de middelen niet bij zich, reageerde hij daarop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.