Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 9 dec 2017 / 10:05 uur

Wondermiddel grafeen laadt mobiel in 12 minuten op

Je telefoon opladen duurt soms wel erg lang, maar bij Samsung zijn ze nu bezig om een wel heel snel vollopende batterij te ontwikkelen. Dat meldt de electronicagigant. Slechts twaalf minuten zouden er nodig zijn om je mobiel op honderd procent te krijgen.

Nieuw materiaal

Het bedrijf spreekt over nieuw materiaal, waarmee de batterij geproduceerd wordt. Hierdoor is deze niet alleen sneller opgeladen, maar heeft hij ook een langere duur.

Hoe de batterij precies werkt wil Samsung uiteraard niet zeggen, om zo – voorlopig – de concurrentie op achterstand te houden. Mogelijk is de patentaanvraag nog niet helemaal afgerond.

Al jaren wordt gesproken over een strijd met onder andere Google en Apple om de grafeenpatenten. De ontwikkelaars in het Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) zijn er maanden mee bezig geweest.

Graphene ball

De codenaam die er nu naar buiten toe gebruikt wordt, is graphene ball. Graphene (in het Nederlands grafeen) is een bepaalde manier waarop koolstofatomen gerangschikt liggen. Dit is altijd een tweedimensionale constructie: een laag die slechts een atoom dik is. Door de naam lijkt er dus op dat ze van het grafeen een balletje hebben gemaakt.

„Met batterijen van lithium duurt het zeker een uur voordat hij helemaal opgeladen is. Zelfs met de snellere laadtechnologie”, zegt Samsung tegenover the Independent. „We hebben al meerdere materialen onderzocht, maar grafeen is vooralsnog verreweg het interessantste voor de toekomstige batterijen.”

Wondermiddel

Grafeen wordt al langer gezien als een potentieel wondermiddel binnen de techsector. De in 2004 voor het eerst gecreëerde stof is, doordat hij tweedimensionaal is, uniek. Grafeen is als het ware een rooster, waarin de atomen in hexagons (zeshoeken) met elkaar verbonden zijn.

Grafeen/ANP

Volgens de grote grafeenfans is de stof hierdoor heel sterk (veel sterker dan staal), extreem licht, geleid het perfect elektriciteit en harder dan diamant. Maar het heeft nog een eigenschap, die volgens de meest recente onderzoeken een hoop problemen zou kunnen oplossen.

Kamertemperatuur

Bij kamertemperatuur blijft grafeen namelijk niet volledig egaal. Stel dat je een ‘velletje’ grafeen in de kamer zou hangen, dan zouden er continu zelfs met een microscoop amper waarneembare rimpelingen plaatsvinden in het grafeen. Onderzoekers hebben nu de ambitie om de rimpelingen om te zetten in energie, waardoor het een onuitputtelijke energiebron zou kunnen worden.

Omdat je uiteraard wel een groot oppervlak van de stof nodig hebt om veel energie op te wekken, zou het in eerste instantie vooral een bron kunnen zijn voor kleine, maar cruciale technologie. Denk hierbij aan elektrische implantaten. Aangezien de grafeen die rimpelingen uit zichzelf blijft maken, hoeft de batterij in zo’n implantaat niet meer vervangen te worden. De grafeenbatterij in een smartphone zal op dit moment vermoedelijk nog te klein zijn, om de telefoon opgeladen te houden.

Massaproductie

Hetgeen een grote opmars van grafeen in de weg staat, is dat het vooralsnog heel lastig is gebleken om de stof massaal te produceren. Als dat lukt, kan grafeen breed ingezet worden. Daarbij moet er niet alleen gedacht worden aan technologie of energie, maar ook bij andere gebruiken.

Want van welk veelvuldig gebruikt voorwerp zou de mens het huidige materiaal nou dolgraag willen vervangen door een extreem dunne, sterke en ook buigzame stof? Het condoom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wondermiddel grafeen laadt mobiel in 12 minuten op
Sluiten