Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 dec 2017 / 08:59 uur

Ex-marinier met plannen voor aanslag opgepakt

De FBI heeft een 26-jarige ex-marinier opgepakt die mogelijk van plan was om uit naam van IS op Eerste Kerstdag een aanslag te plegen op een toeristische pier in San Francisco.

De man had de pier op het oog omdat hij die goed kende en het een drukke toeristische trekpleister is. Via een undercoveragent kwam de FBI achter de plannen van de man. De oud-marinier dacht dat de geheim agent in contact stond met IS en hoopte via hem aan materiaal te komen voor het maken van een bom.

Wapens, afscheidsbrief en testament

Bij een huiszoeking vrijdagochtend zijn wapens, een afscheidsbrief en zijn testament gevonden. Voldoende om de man op te pakken, die verdacht wordt van het ondersteunen van een terroristische organisatie.

Ex-marinier met plannen voor aanslag opgepakt
Pier 39 is een toeristische trekpleister in de Amerikaanse stad San Francisco. Foto: ANP.

Eerder deze week zou hij volgens CBS News nog hebben getwijfeld of hij de aanslag wel moest doorzetten, maar tegen die tijd had de FBI genoeg bewijsmateriaal verzameld om een huiszoeking in zijn woning in Modesto uit te voeren.

Titel scherpschutter

De ex-marinier kreeg na training voor de Amerikaanse marine in 2009 de titel van scherpschutter. Omdat hij niet had aangegeven dat hij last van astma heeft, werd hij later ontslagen. De man zou zich hebben bekeerd tot de islam.

Als de man schuldig wordt bevonden, kan hem dat op een maximale celstraf van 20 jaar en een boete van 250.000 dollar komen te staan, zo schrijft CBS News. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ex-marinier met plannen voor aanslag opgepakt
Sluiten