Kasper Hermans
Kasper Hermans Tech 23 dec 2017 / 09:00 uur

Voor een digitale kat wordt al 100.000 euro betaald

Met berichten over cryptovaluta zoals bitcoin worden we de laatste tijd al doodgegooid, maar er zijn meer cryptotrends in opkomst. Ook de eerste games die gebaseerd zijn op hetzelfde principe winnen razendsnel aan populariteit. Ook daar gaan inmiddels bakken met geld in om.

De bekendste tot dusver is CryptoKitties. Een spel dat net zoals de bitcoin en zijn broers en zussen uitgaat van het blockchainprincipe. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een slim document. Dat past zijn unieke code aan op het moment dat er iets aan het document gewijzigd wordt. Wanneer er dus een nieuwe eigenaar komt, of het nou van een bitcoin of een spelelement is, verandert de code van het document. Hierdoor is het haast onmogelijk te misbruiken door fraudeurs.

Katten fokken

En zo werkt dat dus ook bij CryptoKitties, waarbij het – zoals de naam al doet vermoeden – gaat om katten. In het begin is het net alsof je een Tamagotchi (ken je ze nog?) hebt. Je voedt je eerst gekocht (baby)kat en zo groeit hij uiteindelijk uit tot een volwaardige kater. Koop er een leuke poes bij en je kan zelf je eigen katten fokken. Vervolgens kan je deze op de digitale marktplaats verkopen of ruilen.

https://www.youtube.com/watch?v=V4qEJroop1k

Dat klinkt als een alledaags normaal spelletje, maar dat is het niet. De waarden die op die markt omgaan zijn namelijk (afhankelijk van de eigenschappen van je kat) bizar hoog. De CryptoKitties worden verhandeld met de valuta ethereum. Net als bitcoin is ethereum aan een enorme opmars bezig in waarde (inmiddels gaat deze richting de 800 euro). Tijdens de startperiode van het spel (een paar weken geleden) was de ether zo’n 400 euro waard, terwijl de duurste verhandelde digitale kat verhandeld werd voor 246 ether. Wie snel kan rekenen, ziet dus dat er met de huidige waarden er bijna een ton is betaald voor een digitaal dier. De totaalprijs van alle digitale dieren waarvoor er verhandeld is in de voorbije weken, loopt inmiddels in de miljarden en diverse individuen zouden al meer dan een miljoen euro hebben gespendeerd.

Waarde is waardeloos

Het klinkt onwerkelijk, maar Andy Nguyen (actief blogger rondom alles wat met blockchain te maken heeft) vindt het eigenlijk alleen maar mooi dat dit spel het zo goed doet. „Bitcoin en de complete cryptomarkt tonen aan dat de manier waarop wij over waarde denken fout is. Waarde is compleet subjectief en in essentie heeft geen enkele eigenschap op valuta ter wereld echt waarde.”

Toch zorgt CryptoKitties ook voor de eerste problemen bij ethereum. Het systeem dat raakt overbelast, waardoor veel transacties in de wachtrij komen te staan. Dat komt ook door de andere nevenfuncties die ethereum bezit. Waar bitcoin echt om de valuta draait, kan iedereen met een beetje verstand van programmeren zelf een product of dienst bouwen en deze via het ethereumnetwerk verspreiden. Hierdoor is het register enorm en de extra transacties door CryptoKittes lijken er soms net iets te veel.

Hoewel bitcoin qua naam bekender is, zou ethereum in populariteit al de grote broer voorbij zijn gestreefd. Dat komt onder meer doordat bitcoin inmiddels wel heel duur is voor nieuwe geïnteresseerden vergeleken met ether. Ether lijkt de laatste maanden een gelijk patroon te volgen als bitcoin, alleen is het verlies dat je kan lijden en de winst die je kan behalen, dus een stuk minder groot.

Meer cryptogames

En Ethereum biedt dus de kans aan dergelijke spellen als CryptoKitties om zich te ontwikkelen. De verwachting is dat er snel meer van dit soort games zullen verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor een digitale kat wordt al 100.000 euro betaald
Sluiten