Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 dec 2017 / 08:29 uur

‘Vuurwerk gooien kan poging tot doodslag zijn’

Er zijn ernstige zorgen over de veiligheid van politieagenten, brandweermensen en ambulancemedewerkers tijdens de jaarwisseling. Het Openbaar Ministerie en de politie in Oost-Nederland hebben daarom afgesproken dat het gooien van vuurwerk naar hulpverleners kan worden gezien als een poging tot doodslag. En dat kan dus leiden tot zwaardere straffen.

„Of poging tot doodslag inderdaad ten laste wordt gelegd, hangt af van de specifieke omstandigheden en zal per zaak bekeken worden”, laat een woordvoerder van het OM weten na een bericht hierover van het AD.

'Vuurwerk gooien kan poging tot doodslag zijn'
Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Foto: ANP.

Cobra 80

Hoofdcommissaris Oscar Dros van de politieregio Oost-Nederland zegt in de krant: ,,In Arnhem hebben we onlangs een illegale partij vuurwerk aangetroffen met daarin Cobra 80’s. Dat noem ik geen rotje, maar een aanvalsgranaat.”

Volgens de politiechef heeft een Cobra 80 drie tot vier keer de kracht van een echte handgranaat. „Dan hebben we het niet meer over knalvuurwerk, maar over explosieven. Daar past een andere straf bij.” De politie en het OM in Oost-Nederland hebben daarover gesproken.

‘Ferm tegen optreden’

Hoofdcommissaris Dros zegt dat natuurlijk niet alleen politiemensen en hulpverleners zwaargewond kunnen raken, maar ook het publiek op straat. „Het gooien van vuurwerk valt niet meer te beschouwen als baldadigheid. We zullen daar ferm tegen optreden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Vuurwerk gooien kan poging tot doodslag zijn’
Sluiten