Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 8 dec 2017 / 10:29 uur

EU en Groot-Brittannië bereiken akkoord Brexit

Na maandenlange onderhandelingen over de scheiding van de Britten met de rest van Europa is er tussen deze twee partijen eindelijk een akkoord bereikt. De Britten moeten naar schatting 50 tot 60 miljard euro neerleggen voor de scheiding. Tevens is vastgesteld dat de Britten in ieder geval tot 31 december 2020 aan hun financiële verplichtingen voldoet.

Lange onderhandelingen

In het vijftien pagina’s tellende document is onder andere vastgelegd dat de Britten de uitspraken van het Europese Hof van Justitie gaan overnemen wat betreft de burgerrechten. Volgens de conclusie van het akkoord werkt dit mechanisme nog acht jaar door. Daarnaast was het voor de Britten belangrijk de rechten van de drie miljoen Europese burgers die in Groot-Brittannië blijven wonen, goed te regelen.

De situatie met Ierland was reden voor lange onderhandelingen. Uiteindelijk is afgesproken de situatie te laten zoals deze is. Dat zei de Ierse minister Simon Coveney (buitenlandse zaken) op Twitter.

Schotland

Schotland heeft terughoudend gereageerd op het akkoord dat Londen heeft gesloten met Brussel. Premier Nicola Sturgeon benadrukte dat eventuele „speciale regelingen” voor Noord-Ierland ook moeten worden aangeboden aan andere landen in het Verenigd Koninkrijk.

Groot-Brittannië wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er geen harde grens komt met slagbomen en paspoortcontroles. In het document staat dat er „zolang er geen definitieve overeenstemming is over hoe de grenskwestie precies wordt opgelost, Groot-Brittannië zich zal houden aan de regels die nu gelden voor de interne markt.”

Tweede fase

Opvallend is dat de Europese Unie op de meeste punten zijn heeft zin gekregen. Er werd in Brussel dan ook positief gereageerd op het akkoord. Volgens Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, gaat het echte werk echter nu pas beginnen. „De tweede fase betekent dat duizenden regels aangepast moeten worden en daar is maar een jaar de tijd voor.”

Reageer op artikel:
EU en Groot-Brittannië bereiken akkoord Brexit
Sluiten