Sanne van Rij
Sanne van Rij Lifestyle 8 dec 2017 / 10:25 uur

Hulde! Dit zwangere model siert de cover van Vogue

Weinig zo mooi als een zwangere vrouw op de kiek, vinden wij zo. Vogue Nederland denkt daar precies hetzelfde over. Zo wordt de cover van hun januari/februarinummer gesierd door model Rose Bertram, de vriendin van Neerlands voetballer Gregory van der Wiel.

Allereerste exemplaar

Vogue-hoofdredacteur Karin Swerink overhandigde donderdag het allereerste exemplaar aan Rose tijdens de Vogue Beauty Night Out in Rotterdam. Het idee voor de cover ontstond tijdens het Vogue Fashion Festival, waar Karin het model tegen het lijf liep bij de ‘Supermodel Talk’. Rose vertelde twintig weken zwanger te zijn, waarna direct het plan ontstond om haar bolle buik voor Vogue te fotograferen. En zo geschiedde: Marc de Groot maakte de foto’s, Louis Vuitton zorgde voor de outfit.

Beeld: Spice PR

Rose Bertram

De Belgische Rose Bertram is 23 jaar en ging op 16-jarige leeftijd al aan de slag als model. Sindsdien verscheen ze in campagnes voor onder andere H&M, L’Oréal en Hunkemöller. Ze verschijnt in de Vogue-uitgave niet alleen in beeld, maar ook met een interview, waar ze openhartig vertelt over haar carrière. Haar jeugd was pover, maar ze heeft het nu geschopt tot topmodel en ondernemer. Die weg was niet makkelijk, maar het is haar – meer dan – gelukt.

Van taboe naar ‘gewoon’

Rose is niet het eerste zwangere topmodel dat de cover van een modeblad siert: vele vrouwen gingen haar voor. Heel normaal is dat niet altijd geweest – toen actrice Demi Moore in 1991 naakt én zwanger op de cover van Vanity Fair verscheen, was dat een primeur. Fotografe Annie Leibovitz wilde met het portret de vrouwelijke zwangerschap zowel vieren als seksualiseren. De cover zorgde voor aardig wat commotie: zo weigerden verschillende winkelketens om het blad in hun schap te leggen. Toch zouden er na die ene cover veel magazines volgen. Zo hebben bladen als Vogue, Esquire, Harper’s Bazaar en Elle allemaal een (naakt) zwanger covermodel gehad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hulde! Dit zwangere model siert de cover van Vogue
Sluiten