Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 21 dec 2017 / 11:47 uur

Boetes voor te laat stopzetten ov veranderen in 2019

Studenten die na hun studie bewust blijven reizen met een verlopen studenten-ov, krijgen vanaf 2019 een hogere boete. Het gaat ze 150 euro per halve maand kosten, schrijft minister Van Engelshoven van Onderwijs aan de Tweede Kamer. Dat de straffen daarvoor omhoog zouden gaan, was al aangekondigd door het vorige kabinet.

Voor de studenten die na hun studie vergeten zijn hun vrij reizen-abonnement stop te zetten, geldt vanaf 2019 een lagere boete. De Telegraaf meldt dat minister Van Engelshoven voor hen de boete verlaagt van 97 euro naar 75 euro per twee weken.

Een op de drie studenten

„Het percentage studenten dat opzettelijk misbruikt maakt van de ov-kaart is minder dan 10 procent”, zegt Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Van Engelshoven hoopt dat percentage door hogere boetes verder terug te dringen.

De lagere boetes worden ingevoerd omdat veel studenten het stopzetten onbewust vergeten, maar geen kosten maken met hun ov-kaart. Volgens de Landelijke Studentenvakbond krijgt één op de drie studenten te maken met een boete. „Dat laat zien dat het systeem faalt. 35 procent van de studenten krijgen te maken met een technische fout vanuit DUO, die pas later vaststelt dat de student geen recht meer heeft op het studenten-ov waardoor er al een maand onterecht gereisd wordt”, zegt Sewbaransingh. Het kan dan flink in de papieren lopen: in maart bleek uit onderzoek van het tv-programma Kassa dat studenten de afgelopen drie jaar bij elkaar bijna 140 miljoen euro aan boetes hebben betaald.

Nieuwe maatregelen

Naast de hoogte van de boete, wordt ook de termijn voor het stopzetten aangepast. Nu moet je vijf dagen na het uitschrijven bij je opleiding je studenten-ov stopzetten, maar die termijn wordt tien dagen. Verder heeft Van Engelshoven bepaald dat er geen boete mag worden gegeven als er in de eerste maand dat de kaart eigenlijk al geannuleerd had moeten zijn, niet mee is gereisd. De nieuwe maatregelen gaan begin 2019 in.

Automatisch stopzetten te duur

Studenten moeten nu zelf hun abonnement stopzetten bij een NS-automaat. Het liefst had de Studentenvakbond gezien dat de ov-kaart automatisch wordt stopgezet als studenten er geen recht meer op hebben, zegt Sewbaransingh. Het automatisch stopzetten van het vrij reizen voor studenten, is volgens Van Engelshoven technisch ingewikkeld en te duur. Wel komen er meer automaten waarmee het product kan worden stopgezet op onderwijsinstellingen, om het de studenten iets makkelijker te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boetes voor te laat stopzetten ov veranderen in 2019
Sluiten