Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Appen op de fiets straks verboden

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen komt volgend jaar met een voorstel voor een appverbod voor fietsers. Dat kan vanaf 2019 ingaan, meldt de minister aan de Tweede Kamer. Een woordvoerster van het ministerie meldt dat het ook mogelijk is dat het verbod er pas een jaar later (dus in 2020) komt.

Ongelukken nemen toe

Doel van het verbod is om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. Het aantal verkeersongelukken neemt sterk toe, afgaande op cijfers van verzekeraars. Vorig jaar noteerden ze 905.000 schadeclaims, een stijging van 8 procent. Onder particuliere rijders steeg het aantal aanrijdingen zelfs met 10 procent naar 625.000. De cijfers staan in de Risicomonitor Verkeer van het Verbond van Verzekeraars.

Uit onderzoek blijkt dat er veel draagvlak is voor een verbod op appen op de fiets. Tegelijkertijd geeft het onderzoek van VeiligheidNL aan dat appen op de fiets maar in een beperkt aantal gevallen mede oorzaak is van een ongeval. Een verbod moet helder en handhaafbaar zijn.

Overleg

Het ministerie overlegt daarover met Openbaar Ministerie, Politie en Raad van State. Een concreet wetsvoorstel wordt in 2018 verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.