Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 7 dec 2017 / 06:43 uur

Wat is nu de ‘groenste’ boom? Nep of naald?

Een echte boom of toch een nepboom? Kluit of afgezaagd? Of toch een huurboom? Het zijn vragen die sommige mensen bezighouden in aanloop naar kerst op zoek naar de meest milieuvriendelijke boom. Want wat is nu de impact op het milieu van een kerstboom? „Nihil”, zegt Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. „De milieuvriendelijkste boom valt niet aan te wijzen, omdat de milieu-impact van kunstbomen en levende bomen heel verschillend is. Denk aan grondgebruik, bestrijdingsmiddelengebruik en transport bij een levende kerstboom en energiegebruik en grondstoffen bij een nepboom.

Dichtbij huis

Maar er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten. „Het belangrijkste is de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de aanschaf van een boom. Iemand die 30 kilometer rijdt voor een huurboom om het milieu te sparen, omdat zo’n boom meerdere keren mee kan gaan, komt van een koude kermis thuis. Je ritje met de auto veroorzaakt dan namelijk meer klimaatimpact dan de boom zelf. Je kunt dan beter een boom dicht bij huis halen. Zelfs als dat een afgezaagde boom is die je maar een keer kunt gebruiken.”

De stelregel is ‘hoe langer een boom meegaat, des te beter’. „Je bent dan geneigd om voor een kunstboom te kiezen”, aldus Stolk. „Maar het is onduidelijk na hoeveel jaar een kunstboom milieuvriendelijker wordt dan een echte boom. Er zijn verschillende onderzoeken hiernaar gedaan. Het ene onderzoek spreekt van negen jaar, het andere pas na zeventien jaar. Dat is nogal een verschil. Als je een kunstboom aanschaft, kun je het beste een tweedehands kopen. Maar dan ligt het er ook weer aan hoe ver je hiervoor moet rijden.”

Kerstverlichting

Eigenlijk moeten we ons niet blindstaren op de boom, vindt Stolk. „Als je je hele huis versiert met kerstverlichting waar nog gloeilampjes inzitten, dan heeft dat meer impact op het klimaat dan je keuze voor een boom. Zeker als de verlichting ook nog eens dag en nacht laat branden. Met led-lampjes valt dat wel mee: die zijn zo zuinig dat de klimaatimpact lager is dan die van de kerstboom.”

Tips
– Huur of adopteer een levende kerstboom. Je neemt dan tegen betaling van huur of statiegeld een boom in huis en levert hem na de feestdagen weer in. Zo’n 90 procent van de bomen overleeft die huurperiode. Dat verlengt de levensduur en vermindert milieubelasting: huurbomen worden drie tot vijf keer uitbesteed als kerstboom. Maar het aanbod is beperkt. Veel mensen zullen dan ook een flinke afstand moeten afleggen voor zo’n boom en dat gaat dan weer ten koste van het klimaat.
– Koop een boom met kluit, zodat je hem later in de tuin kunt planten.
– Er zijn kerstbomen die milieuvriendelijk gekweekt worden, zonder kunstmest en met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Deze bomen hebben het Europese keurmerk voor biologisch (het groene blaadje) of Milieukeur.
– Kies voor een kunstkerstboom die lang meegaat of een tweedehands exemplaar.
– Afgedankte (kunst)kerstbomen leveren in afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat wel luchtvervuiling.
– Kies voor energiezuinige led-lampjes in je boom. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is nu de ‘groenste’ boom? Nep of naald?
Sluiten