Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 6 dec 2017 / 18:36 uur

5 vragen over Trumps erkenning van Jeruzalem

Opnieuw heeft de Amerikaanse president Donald Trump voor flink wat ophef gezorgd. Hij heeft woensdagavond de stad Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkend. De Amerikaanse ambassade zal van Tel Aviv naar Jeruzalem worden verhuisd. Vijf vragen over deze actie.

Waarom gaat Trump de stad nu erkennen als hoofdstad van Israël?

Rond 19.30 uur Nederlandse tijd heeft Trump een speech geven waarin hij Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël erkent. Zijn aankondiging zorgde voor heel wat commotie in verschillende delen van de wereld. Het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad is een van de verkiezingsbeloftes van Trump. Alhoewel Trump veel opmerkelijke ideeën heeft, komt dit idee niet vanuit hemzelf.

De VS heeft het begin van deze stap al ruim twintig jaar geleden gezet. Het Congres nam in 1995 de Jerusalem Embassy Act aan. In die wet staat dat de VS de ambassade gaat verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Bill Clinton besloot dat Tel Aviv uit veiligheidsoverwegingen werd beschouwd als de hoofdstad. Zijn opvolgers George Bush en Barack Obama volgden dit besluit en tekenden elk half jaar opnieuw tegen de wet. De presidenten waren tegen de wet omdat het de nationale veiligheid in gevaar kon brengen. Trump denkt er anders over. Volgens critici doet hij dit om religieus-rechts (een belangrijk deel van zijn kiezers) in de VS tevreden te stellen. Een deel van zijn rechts-christelijke achterban is voorstander van het erkennen van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

De verhuizing van de ambassade zal nog wel zeker een paar jaar duren.

Waarom is de stad Jeruzalem zo’n gevoelig onderwerp?

Jeruzalem is een van de twintig oudste doorlopend bewoonde steden ter wereld en in de stad liggen plaatsen die belangrijk zijn voor het jodendom, het christendom en de islam. Jeruzalem vormt al jaren het hart van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De meeste landen hebben hun ambassades in Israël gevestigd in Tel Aviv en niet in Jeruzalem. Zij willen de status van de stad laten afhangen van de uitkomst van onderhandelingen tussen Palestina en Israël. Beide kampen beschouwen namelijk de stad of delen daarvan als hun hoofdstad.

Wie zijn er boos?

Verschillende regeringsleiders in de Westerse wereld en in het Midden-Oosten zijn woest, ze hebben van tevoren gewaarschuwd dat dit besluit tot veel ophef zou leiden. De Palestijnse president Abbas waarschuwde voor het weekend al dat elke Amerikaanse stap naar erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël of het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem een bedreiging is voor de toekomst van het vredesproces. Ook de koning van buurtland Jordanië en de Saudische koning zijn het niet eens met het besluit en waarschuwen dat het voor flink wat rellen kan zorgen in de islamitische wereld.

EU-buitenlandcoördinator Mogherini liet dinsdag weten dat de stad zowel de hoofdstad van Israël als van de Palestijnen moet worden. De Turkse president Erdogan heeft gedreigd de diplomatieke banden met Israël te verbreken als de VS Jeruzalem erkent. De Nederlandse regering vindt de verwachte Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël „onverstandig en contraproductief’’. Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) zei dat woensdag in Brussel tijdens zijn eerste NAVO-overleg. Door het besluit dat president Donald Trump naar verwachting later op de middag neemt, is „de kans dat groot dat het vredesproces achteruitgaat’’, aldus Zijlstra. „Wij zijn altijd heel helder geweest: een eindoplossing is een tweestatenoplossing.” En daarbij hoort dat Jeruzalem een gedeelde hoofdstad wordt voor de Palestijnen en Israël, zei de minister. De ChristenUnie zou een verhuizing van de Nederlandse ambassade ook wel zien zitten, maar Zijlstra heeft zijn ChristenUnie-collega’s in het kabinet daar niet over gehoord.

Ook de paus maakt zich grote zorgen over Trumps voorlopige besluit. Volgens de paus moeten de Verenigde Naties ‘de status van de stad beschermen, volgens de aangenomen resoluties’. Jeruzalem is ‘een unieke en heilige stad voor joden, christenen en moslims’ en heeft volgens Franciscus een bijzondere roeping als stad van vrede, meldt NY Times.

Wat vindt Israël van de situatie?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag de sterke band tussen Israël en de VS geprezen en hij lijkt blij te zijn met het besluit van Trump om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, meldt CNN. Veel Israëliërs zien Jeruzalem al jaren als de eeuwige hoofdstad en voor hen is de bevestiging van een Amerikaanse bondgenoot dan ook erg fijn. Maar er zijn ook bewoners die het niet eens zijn met het besluit en twijfelen of het wel de juiste timing is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 vragen over Trumps erkenning van Jeruzalem
Sluiten