Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 6 dec 2017 / 18:13 uur

DENK gaat vragen stellen over ‘verbod’ broodje kebab

Als het aan de politieke partij DENK ligt, blijft het broodje kebab gewoon verkrijgbaar. De fractie van Tunuhan Kuzu is het niet eens met de plannen van het Europees Parlement om fosfaat in bevroren vlees te verbieden, wat het einde van het broodje kebab zou kunnen betekenen.

Er zijn nu nog geen richtlijnen over het gebruik van fosfaat in bevroren kebabvlees. De stof zorgt ervoor dat het vlees aan het spit minder snel droog wordt en niet uit elkaar valt. Fosfaat is echter ook slecht voor de gezondheid, dus het Europees Parlement denkt eraan om de stof in bevroren kebabvlees te verbieden. In verse kebab blijft fosfaat wel toegestaan.

Europa wil het afpakken

Een verbod zou echter onacceptabel zijn, zo laat DENK-lijsttrekker Kuzu weten aan omroep PowNed. „Europa wil het broodje döner afpakken van ons. Dat kan natuurlijk niet. Daar hebben we mondelinge vragen voor aangemeld en schriftelijke vragen zullen snel volgen. Ik denk dat iedereen een broodje kebab kan waarderen.”

Dat het ongezond is, doet er volgens Kuzu maar weinig toe. „Volgens mij staat een broodje döner al niet bekend als het gezondste stukje voedsel dat we hebben.”

Vooral in Duitsland zal de houding van DENK aangemoedigd worden. Ruim 80 procent van de 500 ton kebabvlees die dagelijks wordt geproduceerd, is afkomstig uit Duitsland. Een verbod zou dus een flinke strop zijn voor de werkgelegenheid bij onze oosterburen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
DENK gaat vragen stellen over ‘verbod’ broodje kebab
Sluiten