Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 6 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël

President Donald Trump van de Verenigde Staten heeft Jeruzalem erkend als de hoofdstad van Israël. De Amerikaanse leider zal dan ook beginnen met het proces om de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Daarmee gaat Trump lijnrecht in tegen het beleid dat zijn voorgangers hanteerden. Eerdere presidenten, en ook de huidige internationale gemeenschap, vindt namelijk dat een besluit hierover moet voortvloeien uit onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël.

Er is echter al decennia ruzie tussen Palestina en Israël over de stad Jeruzalem. Israël wil het hele gebied als hoofdstad, terwijl de Palestijnen Oost-Jeruzalem de hoofdstad willen maken van hun Palestijnse staat. En ook in al die jaren hebben de onderhandelingen tot niets geleid. Volgens Trump is het daarom tijd om Jeruzalem officieel te erkennen als hoofdstad van Israël.

https://www.facebook.com/nos/videos/vb.208319212516978/2003956969619851/

Trump benadrukt echter expliciet dat hij nog altijd een groot voorstander is van vrede tussen Palestina en Israël. „We willen een overeenkomst die voor Israël en de Palestijnen goed is." Daarnaast wil hij de status quo handhaven rond de heiligdommen in Oost-Jeruzalem, waaronder de Tempelberg.

Controversieel

Het besluit van Trump is op zijn minst controversieel te noemen. De Arabische wereld, de paus, de EU en een aantal individuele Europese lidstaten, zoals Nederland en Rusland, bekritiseerden het besluit van Trump openlijk. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken noemt de maatregel „onverstandig en contraproductief".

„Uiteraard zal er afkeuring en verzet zijn tegen dit besluit", reageert de Amerikaanse president in zijn toespraak. „Maar we zijn ervan overtuigd dat we uiteindelijk, als we de meningsverschillen oplossen, een plek krijgen met meer begrip en samenwerking."

De president maakte verder bekend dat vice-president Mike Pence de komende dagen afreist naar het Midden-Oosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.