Metro
Metro Nieuws 24 nov 2017 / 05:40 uur

‘Syrische IS-strijder loopt vrij rond in Nederland’

Een Syrische IS-strijder blijkt onder een valse identiteit in Nederland te zijn. Dat schrijft de Volkskrant. ​De 31-jarige man zou bij de veiligheidsdiensten bekend zijn en zij zouden spreken van ‘een zwaar geval’.

De man reisde onder een valse naam naar Nederland. Het zou voor zover bekend de eerst keer zijn dat een Syrische IS’er in Nederland opduikt.

Debatcentrum

De man dook afgelopen september op bij een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar een film werd vertoond over de ravage in ‘IS-hoofdstad’ Raqqa. Die film was gemaakt door de burgeractiegroep Raqqa Is Being Slaughtered Silently. Zij herkenden de man, die uit dezelfde regio in Syrië komt en meevocht met IS.

„We hebben toen geprobeerd een foto van hem te maken, maar dat wilde hij niet. Hij is naar buiten gevlucht", zegt een van de groep tegen de krant.

De komst van het Syrische burgercollectief was om veiligheidsredenen vooraf niet bekendgemaakt op de agenda van het debatcentrum. De activisten verblijven op geheime locaties in Nederland en Duitsland. Ze worden al langer ernstig bedreigd door IS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Syrische IS-strijder loopt vrij rond in Nederland’
Sluiten