Els Anker
Els Anker Nieuws 12 nov 2017

Rellen in Brussel na WK-plaatsing Marokko

In verschillende grote steden zijn mensen zaterdagavond de straat opgegaan om te vieren dat Marokko zich heeft geplaatst voor het wereldkampioenschap (WK) voetbal in Rusland. Niet overal ging het er feestelijk aan toe. Na afloop van de kwalificatiematch tussen Marokko en Ivoorkust schopten zaterdagavond een driehonderdtal mensen rellen in het centrum van Brussel. Zeker 22 agenten raakten gewond.

Ook moest één burger naar het ziekenhuis gebracht worden, al is het onduidelijk of die bij de opstootjes betrokken was. Daarnaast werden er diverse auto’s in brand gestoken en winkels geplunderd.

Arrestaties

Belgische media meldden dat mensen zich in de Stalingradlaan in het zuiden van het centrum verzamelden om de Marokkaanse overwinning te vieren. Ze trokken naar het Beursplein waar de viering uit de land liep en de ‘keetschoppers’ slaags raakten met de politie. Ze liepen over wagens en beschadigden straatmeubilair.

Er zijn geen arrestaties verricht. De Brusselse politie heeft beelden van bewakingscamera’s opgevraagd om plunderaars aan te kunnen houden.

Vuurwerk

Ook in Nederland zorgde de kwalificatie van het Marokkaanse voetbaleftal voor ongeregeldheden. In Rotterdam gaf de politie het advies aan automobilisten om het centrum te mijden wegens de feestvierende voetballiefhebbers. „Zoek een alternatieve route”, luidde de tip.

In Amsterdam staken feestvierders vuurwerk af en lag door de drukte het tramverkeer korte tijd stil. In Den Haag was het even onrustig toen er voorwerpen naar de politie werden gegooid. Maar volgens een woordvoerder van de politie in de Hofstad keerde de rust al snel terug en is er sindsdien sprake van een feeststemming.

Politie treedt op bij het Amsterdamse Mercatorplein, waar fans van het Marokkaanse voetbalelftal feestvieren. Foto: ANP | Mischa Schoemaker
Politie treedt op bij het Amsterdamse Mercatorplein, waar fans van het Marokkaanse voetbalelftal feestvieren. Foto: ANP | Mischa Schoemaker

Ajax en Feyenoord

Bij Marokko speelden onder anderen Hakim Ziyech (Ajax), Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat (beiden van Feyenoord) mee. De wedstrijd tegen Ivoorkust werd met 2-0 gewonnen. Het is voor het eerst sinds de deelname aan het WK van 1998 dat Marokko de eindronde haalt. Het wereldkampioenschap voetbal vindt volgend jaar plaats in Rusland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rellen in Brussel na WK-plaatsing Marokko
Sluiten