Els Anker
Els Anker Nieuws 12 nov 2017

Britse premier wankelt: 40 politici eisen ontslag

Veertig parlementsleden van de Conservatieve Partij hebben een brief ondertekend waarin ze het vertrouwen opzeggen in de Britse premier Theresa May. Dat meldt de Sunday Times zondag.

Met acht stemmen meer is het mogelijk om de partijleider te dwingen om af te treden. Mocht dat het geval zijn dan wordt de nieuwe partijleider ook direct de premier van Groot-Brittannië. Nieuwe verkiezingen zijn daarvoor niet nodig.

Brexit

May kreeg een flinke klap te verwerken tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen in juni. De Conservatieven verloren hun absolute meerderheid in het lagerhuis. Ook de moeizame brexit-onderhandelingen worden haar aangerekend. De laatste weken sijpelen steeds meer berichten naar buiten over partijgenoten die het vertrouwen hebben verloren in May.

De regering van premier Theresa May wil de wet over de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, die momenteel wordt behandeld in het parlement, aanpassen en daarin vastleggen dat het vertrek officieel zal plaatsvinden op 29 maart 2019 om 23.00 uur Engelse tijd.

,,We hebben geluisterd naar leden van het volk en het parlement en brengen deze wijzigingen aan om hiermee de verwarring en zorgen over wat ‘exit’ precies inhoudt weg te nemen", zei brexitminister David Davis in een verklaring.

Seksuele intimidatie

De wanklanken zwollen recentelijk weer aan na de chaotisch verlopen speech van May op de jaarlijkse conferentie van de Conservatieve partij, waarin ze werd onderbroken door een komiek met een ontslagbrief. Ook had ze last van hoestbuien. Die speech had haar leiderschap juist moeten onderstrepen.

Ook het recente ontslag van twee van haar ministers werkt tegen May. Michael Fallon (Defensie) stapte op na beschuldigingen van seksuele intimidatie, terwijl Priti Patel (Ontwikkelingssamenwerking) moest vertrekken wegens niet meegedeelde ontmoetingen met Israëlische regeringsvertegenwoordigers.

Premier Theresa May moest de Britten uit de Europese Unie loodsen. Overzicht Britse premiers sinds 1970. / ANP
Premier Theresa May moest de Britten uit de Europese Unie loodsen. Overzicht Britse premiers sinds 1970.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Britse premier wankelt: 40 politici eisen ontslag
Sluiten