Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 16 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Positief over de toekomst: we willen graag 90 worden

De levensverwachting van de mens blijft stijgen. Wij worden ouder dan onze ouders en onze kinderen worden weer ouder dan wij. Zo verwacht 40 procent van de 50-plussers van nu dat ze de leeftijd van 90 halen en 10 procent denkt zelfs zijn 100ste verjaardag te vieren.

Dit blijkt uit onderzoek onder 1.800 respondenten van Startpagina Zorgverzekering Monitor. Dat grote deel 50-plussers maakt zich weinig zorgen om hun gezondheid en kiest daarom voor een zorgverzekering met een lage premie en een hoog eigen risico. „We zien sowieso een heel positieve verwachting”, vertelt Leon Dekker. „Op het financiële aspect, omdat de economie beter draait. Maar ook op het gebied van levensverwachting: mensen blijven langer gezond.

Dat gaat wel weer over

Vijftigplussers verwachten weinig veranderingen in hun zorgbehoefte. „Wat ik ook opvallend vond, is dat meer vijftigplussers er voor kiezen om geen contact met de huisarts op te nemen met de insteek: ‘het gaat vanzelf weer over, ik ben nog redelijk gezond.’ Mensen zijn bewuster met hun gezondheid bezig, denkt Dekker: „Dat zien we ook terug in andere trends”, zegt Dekker. Net als het geval is bij jonge mensen is ‘healthy living’ ook bij de oudere doelgroep populair.

Dekker: „Vijftigplussers doen steeds meer de dingen die veertigers een tijd geleden deden. Als je nu aan mensen van 70 vraagt of ze zich oud voelen, krijg je ongetwijfeld veel vaker ‘nee’ als reactie dan twintig jaar terug. Mensen zijn veel minder bezig met wat ze eventueel kunnen mankeren.”

Nieuwe technologieën

„De verwachting van de bevraagde vijftigplussers om 90 of 100 te worden, zit overigens niet al te ver van de werkelijkheid. Al zeggen zij het vooral omdat ze het zo graag willen, het is aannemelijk dat de levensverwachting door nieuwe technologieën nog sneller omhoog gaat", zegt directeur van Futures Studies Wim de Ridder.

Enerzijds kan dit ervoor zorgen dat de kosten van de zorg stijgen. „Als je het systeem zoals het nu is in stand houdt, is dat wel het geval. Dan hebben we het bijvoorbeeld over medicijnen en nieuwe innovaties. Aan de andere kant is de digitale revolutie gaande, ook in de zorg. Als je iets gaat digitaliseren, wordt het goedkoper. Hier gebeurt er nog niet zoveel op dat vlak, maar in de VS is er al een gerobotiseerd ziekenhuis. Dat gaat hier op een gegeven moment ook komen. Als je effectiever gaat werken en robots gaat inzetten, worden de zorgkosten lager.”

Willem Peter de Ridder van Futures Studies noemde in een eerder interview met Metro al het printen van botten en organen als technisch hoogstandje in de zorg. Wim de Ridder verwacht dat er ook veel meer gaat gebeuren op preventief gebied, waardoor de zorg efficiënter wordt. Hiermee wordt nu al veel geëxperimenteerd in laboratoria. „Men verwacht dat we ziektes eerder kunnen opsporen. Daardoor worden we ouder. We gaan werken met genetica. Iedereen krijgt een eigen, digitaal, paspoort waarin je kan zien voor welke ziektes je een erfelijke aanleg hebt. Mensen die heel bewust leven kunnen hiermee heel oud worden.”

We gaan onze gezondheid zelf monitoren. „Kijk maar naar de ontwikkelingen op het gebied van sport, een apparaat waarmee je tijdens het hardlopen je hartslag kunt bijhouden. Er zijn allerlei van dat soort apparaten op de markt, waarmee je een eigen ademtest of bloedtest kan doen."

Jongensdroom

„Op dit moment is de grote jongensdroom in de gezondheidszorg de zogeheten T-cell technologie”, legt De Ridder uit. “Dit is een nanotechnologie die door de aderen gaat en zelf zoekt naar gezonde en zieke cellen. De zieke cellen kunnen worden weggehaald, ver voor het moment waarop ze kunnen uitzaaien.”

Dat klinkt inderdaad als een droom, maar daar zover zijn we echt nog niet. De Ridder: „Als je met zo’n nanodraad aan de slag gaat, zit je op het meest elementaire niveau. Het duurt nog jaren om deze techniek op te zetten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Positief over de toekomst: we willen graag 90 worden
Sluiten