Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 10 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe pieten: ‘Dit kun je toch niet maken?’

Eerder deze week maakte de gemeente Amsterdam bekend dat de zwarte/gekleurde/roetpieten niet meer door de stad stuiteren tijdens het sinterklaasfeest, dat dit jaar valt op 19 november. Piet heeft plaatsgemaakt voor Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw met lange krullende haren en roetvegen op het gezicht. Geheel in het nieuw gestoken. Deze keuze van het Amsterdamse college schiet bij het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) in het verkeerde keelgat: „Dit kun je toch niet maken?”

Opmerkelijke keuze

Barryl Biekman, voorzitter van de LPS, is onthutst. Samen met gelijkgestemden beklonk ze kort geleden het goede nieuws dat veel gemeentes een gekleurde in plaats van zwarte piet inzetten tijdens intochten, nu komt dit initiatief plots voorbij. De gekleurde pieten maken plaats voor Spaanse edellieden. Een historisch gezien opmerkelijke keuze.

Barryl Biekman (rechts) in de Amsterdamse rechtbank voor de uitspraak rondom de verstrekking van de vergunning voor de Sinterklaasintocht in de hoofdstad in 2014. Foto: ANP.

Na het nieuws over het nieuwe uiterlijk van de knechten van de goedheiligman, zocht ze contact met een Spaanse professor. Hij legde haar nog eens haarfijn uit hoe het historisch gezien zit met de Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw, de eeuw waarin de Tachtigjarige Oorlog begon. En daarmee de onderdrukking door Spanjaarden. Biekman: „Er zijn moorden gepleegd, massamoorden. En allerlei vormen van slavernij en zwaar misdadige en mensonterende omstandigheden. Dit kun je echt niet maken, ook niet ten opzichte van de voorouders van de Hollanders.”

Brief

Biekman besloot een brief te sturen aan het college van Burgemeester & Wethouders en leden van de gemeenteraad Amsterdam. In de brief roept ze het college op de vergunning voor het sinterklaasfeest zoals het nu staat, in te trekken. Om haar verzoek kracht bij te staan, voegde ze de brief van de Spaanse professor toe en sloot ze af met: ‘U kunt toch niet achter zo een moreel verwerpelijke situatie staan?’

„Men weet schijnbaar niets meer van de tachtigjarige oorlog”, vervolgt ze. „Het historisch bewustzijn is echt 0,0. Het is toch niet te geloven? Het nationaal monument slavernijverleden staat nota bene op hun grondgebied! De overheid ziet alleen het woord ‘edel’ staan en denkt direct een goede stap te zetten, zonder verder onderzoek te doen. Het kan ze gewoon geen bal schelen en daarom gaan er dingen verkeerd. Het blijkt nu wel dat het hele sinterklaasconcept een link heeft met slavernij. Nu zie je het.”

Informeren

Het platform heeft, sinds het versturen van de brief, al ontzettend veel reacties gekregen vanuit alle hoeken. Veel mensen stellen vragen, voornamelijk over het Spaanse verleden. Maar ze krijgt ook negatieve reacties. „Er zijn altijd mensen die bonje zoeken en denken dat je andere belangen hebt. Maar dat is niet erg, die mensen hebben ook gewoon uitleg nodig. Ik vraag ze zich in te beelden wat ze er van zouden vinden als er ineens nazi’s ten tonele zouden verschijnen. Als er ineens nazi’s door de straten dansen naast de Sint. Wat zou je daarvan vinden?”

Kinderfeest?

Biekman maakt zich vooral ook druk om de kinderen. „Op deze manier kun je toch geen kinderfeest vieren? Met het verheerlijken van moordenaars? Het is een belediging, naar alle kinderen en alle Nederlanders toe. Daar moeten wij gewoon een stokje voor steken. Die vergunning moet ingetrokken worden.”

De burgemeester en wethouders wilden nog niet reageren op de brief die ze van Biekman ontvangen hebben. Ook wilden ze niet zeggen of ze ingaan op het verzoek om de vergunning in te trekken. Volgende week verwachten zij met een antwoord te komen, laten zij telefonisch weten. „Ik verwacht verontwaardiging. Ze zullen schrikken. Ze zullen zichzelf achter de oren krabben dat ze zoiets toelaten. Het is echt een belediging. Dit kan niet. Wij brengen de beschaving terug.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.