Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

NAVO waarschuwt voor aanslagen IS in Europa

Nu terreurbeweging IS veel terrein heeft verloren in Syrië en Irak, kan dit tot gevolg hebben dat de organisatie meer aanslagen gaat plegen. Niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook daarbuiten, in Europa.

Waakzaam blijven

Daar waarschuwde NAVO-chef Jens Stoltenberg donderdag voor tijdens een bijeenkomst van de internationale anti-IS-coalitie in Brussel. „We moeten waakzaam blijven en doorgaan met samenwerken. Dat is precies waarom we hier vandaag bijeen zijn.”

Volgens Stoltenberg is hun werk nog niet gedaan. De coalitie onder leiding van de VS bestaat uit 73 partijen, waaronder alle NAVO-landen en het militaire bondgenootschap zelf.

Afghanistan

Defensieminister Ank Bijleveld was ook aanwezig bij het overleg, waar tevens de situatie in Afghanistan ter sprake kwam. De NAVO-ministers besloten de trainingsmissie Resolute Support met 3000 man uit te breiden naar 16.000 man.

De Amerikanen voeren daarnaast gevechtsmissies uit tegen de Taliban. Volgens commandant Johan Nicholson kunnen ze daar vechten en praten tegelijk. „De deur staat open voor de Taliban, maar als ze er niet doorheen gaan, wacht hun vernietiging.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.