Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 nov 2017 / 14:35 uur

Man kocht ‘onbedoeld’ aquarel Hitler voor 75 cent

Koop je op postzegel- en muntmarkt een aquarel voor 75 (gulden)cent, blijkt bij thuiskomst dat je een tekening hebt gekocht die gemaakt is door Adolf Hitler. Het overkwam een Nederlander en via zijn dochter – die anoniem wil blijven – is de tekening nu uiteindelijk bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) beland.

Weggestopt

„Na geconstateerd te hebben wat voor beladen object hij in handen had, heeft hij het van schrik heel diep weggestopt", zo schreef de vrouw begin dit jaar in een e-mail aan het NIOD. De vrouw wilde de tekening zelf niet houden en ze kon het ook niet kwijt bij twee veilinghuizen. Het NIOD dacht er anders over.

„Ik wil niet al te paternalistisch overkomen. maar het is goed dat zulke spullen niet op een veiling van nazi-parafernalia worden verhandeld”, vertelt NIOD-directeur Frank van Vree tegenover De Volkskrant.

Door het instituut werd papierrestaurator Bas van Velzen, van de Universiteit van Amsterdam, ingehuurd om het papier en de kartonnen achterzijde analyseren. „We hebben niets gevonden dat erop wijst dat dit nagemaakt is."

Begin 1900

Het gevonden werk is waarschijnlijk nog van voor de Eerste Wereldoorlog, toen Hitler de ambitie had om kunstenaar te worden. Hierin slaagde hij niet, want de kunstacademie wees hem tot tweemaal toe af. Toch wordt zijn werk – al is het natuurlijk maar de vraag om welke reden – tegenwoordig voor een redelijke prijs geveild. In 2015 brachten veertien schilderijen, aquarellen en tekeningen nog zo’n vier ton in het laatje.

Reageer op artikel:
Man kocht ‘onbedoeld’ aquarel Hitler voor 75 cent
Sluiten