Metro
Metro Nieuws 15 nov 2017 / 12:24 uur

Huren niet meer gestegen, maar nog altijd te hoog

Niet genoeg salaris om een hypotheek af te kunnen sluiten, net te rijk voor een sociale huurwoning: veel starters op de woningmarkt vallen tussen wal en schip. Goed nieuws voor huurders is dat de prijs van huurwoningen in de vrije sector afgelopen kwartaal minder hard gestegen is. Maar of dat echt goed nieuws is?

„De prijzen zijn nu zo hoog dat steeds minder mensen dit soort bedragen maandelijks kunnen opbrengen, waardoor de groep potentiële huurders afneemt", verklaart directeur Jasper de Groot van huurplatform Pararius de afvlakkende groei.

De prijzen stijgen, hoewel minder hard dan anders, immers nog altijd. In Utrecht gingen de huren met 5,4 procent omhoog, in Noord-Holland was er een stijging van 3 procent. Dat is nog altijd fors meer dan de inflatie. De gemiddelde huurprijzen voor nieuwe huurders in Noord- en Zuid-Holland waren nog niet eerder zo hoog.

Aanbod

In veel andere provincies gingen de huren nog wel flink de hoogte in, ten opzichte van een jaar geleden. In Flevoland stegen de huurprijzen afgelopen kwartaal met meer dan 18 procent, in Zeeland en Gelderland met rond de 10 procent. Alleen Friesland en Drenthe lopen uit de pas. Daar daalden de huren met respectievelijk 2,5 en 4,7 procent.

In vrijwel alle prijsklassen is de vraag naar huurwoningen groter dan het aanbod. Alleen in de klasse met een kale huur boven de 1.500 euro is meer aanbod dan vraag.

Die hoge vraag hangt mogelijk samen met de groeiende economie. „Mensen hebben meer te besteden. Maar het tekort aan betaalbare koopwoningen is waarschijnlijk voor veel mensen de belangrijkste reden om een huurwoning te zoeken”, denkt De Groot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huren niet meer gestegen, maar nog altijd te hoog
Sluiten