Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 24 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Honderden honden dood door anti-vlooienmiddel

Een grote groep hondenbaasjes protesteert vrijdag in Den Haag tegen het anti-vlooienmiddel Bravecto. Honderden honden zouden overleden zijn nadat ze dit middel hadden ingenomen.

Duizenden klachten

Bravecto zijn pillen die honden slikken tegen vlooien en teken. Ze krijgen ze op recept van de dierenarts. Maar bij het Europees Medicijnagentschap (EMA) zijn inmiddels duizenden klachten binnengekomen over het anti-vlooienmiddel. Honden zouden er doodziek van zijn geworden.

Toch oordeelde het EMA afgelopen jaar nog dat het middel niet gevaarlijk zou zijn. En daarom biedt hondenbaasje Michael van de Sande vandaag een petitie met meer dan 40 duizend handtekeningen aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan. De ondertekenaars willen dat het middel verboden wordt.

Hartritmestoornissen en epileptische aanvallen

Uit de klachten bij het EMA blijkt dat honden die het middel hebben geslikt last krijgen van bijvoorbeeld epileptische aanvallen en braken. Ook kreeg het EMA klachten binnen van honden die zelfs overlijden na het innemen. Zo ook de hond van Michael van de Sande. Tegen NPO Radio 1 vertelt hij over één van zijn honden Rico, die last kreeg van hartritmestoornissen nadat hij het middel had ingenomen. Vervolgens takelde de voorheen vitale Rico erg snel af en overleed hij. Ook een andere hond van Michael kreeg hartritmestoornissen nadat hij Bravecto toegediend had gekregen. Gelukkig kwam deze hond er bovenop.

In de Facebookgroep ‘Is Bravecto veilig?’ komen dagelijks nieuwe verhalen binnen over honden die ziek zijn geworden of zijn overleden door het middel. De groep werd twee jaar geleden opgericht door Michael. Naast de petitie die de groep vrijdag aanbiedt, lopen ze ook nog in een demonstratie door Den Haag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.